بهمنظور حفظ بهداشت دهان و دندان و بهدنبال آن، افزایش عمر دندان، توجه به این نکات ضرورت دارد:
غذاهای غنی از مواد معدنی بخورید
بهطور طبیعی و بهمرور زمان، دندانهای شما مواد معدنی خاص خود را از دست میدهند و برای بهدست آوردن دوبارۀ آنها لازم است به مصرف مواد معدنی توجه داشته باشید. بنابراین، استفاده از انواع غذاها، خوراکیها و سبزیجات مختلف (مانند: آب گوشت، تخممرغ، گوشت، مرغ، سبزیهای تیره، کلم بروکلی، کلم پیچ، اسفناج، قارچ، پنیر و…) که از مواد معدنی مناسبی برخوردار هستند را در برنامۀ غذایی خود قرار دهید.
مصرف شکر و خوراکیهای حاوی قند را به حداقل برسانید
شکر و بهعبارتی خوراکیهای حاوی قند، منبع غذایی اصلی باکتریهایی هستند که روی دندانها اسید مضر تولید میکنند. همچنین، بدون شک عوامل مؤثری در ایجاد یا تشدید بیماریهای متعددی از جمله دیابت، بیماری قلبی و سرطان محسوب میشوند.
بدینترتیب حذف شکر تصفیه شده یا مواد قندی از رژیم غذایی به کاهش شدید عرضه غذا به باکتریها کمک میکند و در راستای افزایش عمر دندانها از نقش بسیار مهمی برخوردار است.
زبان خود را تمیز کنید
شایان توجه است که مسواک زدن و استفاده از نخ دندان میتواند اسیدهای مضری را که روی دندانها قرار گرفتهاند را تمیز و برطرف کند. بااینحال، اسیدهای مضر در صورت تمیز نشدنِ زبان همچنان بر روی آن وجود خواهند داشت و مجدداً به روی دندانها منتقل میشوند.
به همین سبب، دندانپزشکان توصیه میکنند برای افزایش عمر دندان به مراقبتهای بهداشتی تکمیلی توجه داشته باشید و علاوهبر دندانها، زبان خود را نیز بهطور منظم با مسواک تمیز کنید.
غذاهای سرشار از ویتامین بخورید
استفاده از ویتامینهای A، D، E و K برای افزایش طول عمر دندانها ضروری هستند. به بیان دیگر، ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر کمک میکند و ویتامین K تضمین میکند که کلسیم به دندانها و استخوانها برسند.
شایان ذکر است مصرف بیش از اندازۀ مکملها میتواند موجب مسمومیت شود. بنابراین، باید مراقب مصرف مکملهایی با دوزهای بالای این ویتامینها (ویتامینهای محلول در چربی) باشید.
هیدراته بمانید
نوشیدن آب کافی به حفظ سلامت دندان و لثه کمک میکند و میتواند بقایای مواد غذایی و باکتریها را بهخوبی از روی آنها پاک کند. همچنین نوشیدن آب کافی اسید مضر ناشی از باکتری را در دهان رقیق میکند.
به بیان دیگر، خشکی دهان دندانهای شما را در معرض خطر پوسیدگی قرار میدهد. بنابراین، شما میتوانید با نوشیدن آب کافی به تولید بزاق بیشتر و افزایش عمر دندان خود کمک کنید.
آدامس بدون قند بجوید
آدامس بدون قند نیز میتواند به عملکرد تولید بزاق در دهان کمک میکند. آدامس بدون قند مملو از مواد معدنی تقویت کنندۀ دندان است و موجب افزایش عمر دندان میشود. همچنین جویدن آدامس بدون قند یک راه عالی برای از بین بردن خشکی دهان، افزایش بزاق و افزایش طول عمر دندانها محسوب میشود.
دندان قروچه را درمان کنید
عارضۀ دندان قروچه که معمولاً بهطور ناخودآگاه و به هنگام خواب رخ میدهد، ممکن است به دندانهای شما آسیب جدی وارد کند. بهعبارتی، دندان قروچه میتواند مینای دندان را دچار فرسایش کند و یا موجب شکستن دندان شود. بنابراین، اگر بعد از بیدار شدن از خواب در فک یا صورت خود احساس درد مداوم دارید، حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید.
مسواک زدن صحیح را در اولویت قرار دهید
مسواک زدن دو بار در روز و به مدت 2 دقیقه و استفاده از نخ دندان یک بار در روز میتواند دندانهای شما را در برابر حملۀ باکتریها محافظت کند. مسواک زدن صحیح و بهطور منظم، پلاکهای ایجاد شده و باکتریها را از محیط دهان و دندانهای شما پاک میکند.
بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید
مراجعه به دندانپزشک هر ۶ ماه یکبار به جلوگیری از آسیبها یا بیماریهای دندان و لثه کمک میکند. علاوهبراین، در صورت نیاز دندانپزشک میتواند از طریق جرمگیری، جرمهایی را که با مسواک زدن برطرف نمیشوند را از روی دندان پاک کند.
بهداشت دهان و دندان چیست و در شرایط ویژه چگونه میتوان آن را رعایت کرد؟
مفاهیم پایهبهداشت دهان و دندان چیست و در شرایط ویژه چگونه میتوان آن را رعایت کرد؟
رعایت بهداشت دهان و دندان در حفظ سلامت عمومی افراد بسیار اهمیت دارد و همچنین عدم رعایت (یا رعایت نامناسب) آن میتواند بهطور خاص منجر به ایجاد پوسیدگیهای پنهان یا آشکار دندانی و بیمارهای لثه شود. ما در این مقاله به موضوع بهداشت دهان و دندان بهطور کلی و در شرایط ویژۀ دوران بارداری بانوان و همچنین بهداشت دهان و دندان کودکان میپردازیم.
بهداشت دهان و دندان
عنوان «بهداشت دهان و دندان» سلامت دندانها، لثهها، گلو و استخوانهای اطراف دندانها را دربرمیگیرد. شایان ذکر است در مواردی مشکلات مرتبط با سلامت دهان و دندان (مانند بیماری لثه)، ممکن است نشانۀ وجود مشکلاتی در بدن باشد و در آینده به یک بیماری جدیتری تبدیل شود. از این رو توجه به بهداشت دهان و دندان و مراجعۀ منظم (6 ماه یکبار) به دندانپزشک از اهمیت بالایی برخوردار است.
مهمترین رویکرد حفظ بهداشت دهان و دندان چیست؟
همانطور که میدانید «مسواک زدن صحیح و بهطور منظم» و همچنین «استفادۀ مرتب از نخ دندان» در حفظ بهداشت دهان و دندان تأثیر بسزایی دارند. در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
روش صحیح مسواک زدن
در ابتدا باید اشاره کنیم که مدت زمان مناسب برای استفاده از هر مسواک 3 ماه است. همچنین مسواک مناسب لازم است از دو ویژگی کاربردی برخوردار باشد:
برای مسواک زدن صحیح و اصولی لازم است به این نکات توجه داشته باشید:
روش صحیح نخ دندان کشیدن
استفاده از نخ دندان روشی عالی برای پاک کردن پلاک از نواحی بین دندانها است و ابزاری ویژه برای پیشگیری از بیماریهای پریودنتال و محدود کردن عمق پاکتهای لثه محسوب میشود. دندانپزشکان توصیه میکنند برای استفاده صحیح از نخ دندان به این شیوه عمل کنید:
برای انجام مراقبتهای تکمیلی در حفظ سلامت دهان و دندان شما میتوانید غذاهای حاوی مواد معدنی و یتامینهای ضروری را در برنامۀ غذایی خود بگنجانید؛ استفاده از مواد قندی را کاهش دهید؛ بیشتر آب بنوشید و همچنین علاوه بر مسواک زدن سطوح دندانها، سطح زبان را نیز با مسواک تمیز کنید.
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
بهداشت دهان و دندان کودکان
رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان برای حفظ سلامت عمومی آنها بسیار اهمیت دارد و همچنین به آنها برای خوردن و صحبت کردن، کمک میکند.
شایان توجه است که پوسیدگی دندان یکی از شایعترین چالشهای بهداشت دهان و دندان کودکان محسوب میشود که با رعایت چند نکتۀ ساده قابل پیشگیری است. نکاتی مانند: مسواک زدن به شکل مناسب، استفاده از نخ دندان، کاهش مصرف مواد قندی و مراقبت منظم از دندان.
بنابراین، لازم است کودکان نحوۀ صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را آموزش ببینند. برای نهادینه شدن این آموزش ابتدا برای کودک خود مسواک نرمی تهیه کنید و از سن 1 تا 2 سالگی خودتان دندانهای او را با آب مسواک بزنید.
همچنین میتوانید از یک خمیر دندان کوچک بدون فلوراید (که در صورت قورت دادن، خطری برای فرزند شما ندارد)، استفاده کنید. شما میتوانید با بزرگتر شدن کودک برای او خمیردندان فلورایددار تهیه کنید و به کودک خود بیاموزید چگونه از آن استفاده کند.
بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری
خطر ابتلا به مشکلات دهان و دندان در دوران بارداری افزایش پیدا میکند. بنابراین، در اولویت قرار دادن بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد.
به بیان دقیقتر، در دوران بارداری سطح هورمونهای پروژسترون و استروژن در بدن بانوان افزایش مییابد و خطر ابتلا به مشکلات سلامت دهان را افزایش میدهد. به همین دلیل دندانپزشکان همواره توصیه میکنند لازم است بانوان پیش از بارداری ابتدا از سلامت دندانها و لثۀ خود اطمینان حاصل کنند.
جمعبندی
برای حفظ سلامت دهان و دندان خود و اعضای خانوادهتان به نکاتی که در این مقاله اشاره شد توجه داشته باشید. همچنین سعی کنید در فواصل زمانی معین (6 ماه یکبار) به دندانپزشک مراجعه کنید.
در طی این مراجعهها دندانپزشک میتواند در همان مراحل ابتدایی پوسیدگیهای پنهان یا آشکار دندان یا علائم خاموش بیماری خاصی را در دهان شما تشخیص دهد. در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمد سعید ساغری انواع خدمات تخصصی دندانپزشکی، بهویژه معاینات دورهای ارائه میشود.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
خونریزی لثه چه دلایلی دارد؟
مفاهیم پایهخونریزی لثه چه دلایلی دارد؟
خونریزی لثه که معمولاً اغلب افراد آن را تجربه کردهاند ناشی از عوامل مختلفی است. گاهی این عارضه بهدلیل مسواک زدن غیراصولی یا استفادۀ نامناسب از نخ دندان صورت میگیرد. بااینوجود، این خونریزی در مواردی نشانۀ یک بیماری جدیتر مانند «بیماری لثه» است.
شایان ذکر است، اگرچه خونریزی از لثه عارضۀ چندان خطرناکی محسوب نمیشود اما ممکن است نشانۀ یک بیماری زمینهای مهم باشد. در این مقاله با دلایل اصلی خونریزی از لثه بیشتر آشنا میشوید:
دلایل خونریزی لثه
خونریزی لثه از جمله مشکلاتی است که افراد زیادی آن را تجربه میکنند اما علت آن را نمیدانند و یا بهدنبال حل این مشکل نیستند. در ادامه به دلایل احتمالی این عارضه اشاره میکنیم:
التهاب لثه
گاهی به علت تجمع پلاک در خط لثه و بیتوجی فرد، لثه ملتهب میشود. بدین ترتیب هنگام مسواک زدن و یا استفاده از نخ دندان لثۀ بیمار خونریزی میکند. در صورت تداوم التهاب لثه و عدم درمان بهموقع و مناسب، فرد به بیماری لثه مبتلا میشود. این بیماری بسیار جدی است و ممکن است فرد در بزرگسالی دندانهای خود را از دست بدهد.
دندان مصنوعی نامتناسب
گاهی افراد بهدلیل از دست دادن دندانهای خود ناچار به استفاده از دندان مصنوعی کامل یا جزئی میشوند که عدم رعایت نکات مهم حین استفاده از آنها میتواند خونریزی لثه را به همراه داشته باشد. بنابراین، هنگام استفاده از دندان مصنوعی کامل یا جزئی باید آنها را قبل از خواب از دهان خود خارج کنید و برای جلوگیری از تجمع پلاک همواره آنها را تمیز نگاه دارید. همچنین، بهمرور این دندانها تحلیل میروند و نیاز به بازسازی دارند که در صورت عدم رسیدگی به آنها میتوانند لثهها را خراش داده و موجب خونریزی شوند.
بارداری
یکی از عوارض بارداری (که برای حدود نیمی از زنان باردار اتفاق میافتد)، ایجاد لثههای متورم، قرمز و حساس است که هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان خونریزی لثه را با خود به همراه دارد. در این دوران شرایط رشد باکتریهای زیر لثه فراهم است که از طریق رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعۀ بهموقع به دندانپزشک بهخوبی قابل کنترل است.
مسواک زدن با شدت و فشار
برخی افراد به غلط تصور میکنند فشار وارد کردن به دندانها و لثه در حین مسواک زدن، به بهتر تمیز شدن آنها کمک میکند. در صورتی که مسواک زدن شدید میتواند موجب خونریزی لثه یا حتی تحلیل لثه شود.
رژیم غذایی نامناسب
گاهی عامل خونریزی لثه کمبود برخی از مواد معدنی یا ویتامینها است. بنابراین، برای بهبود این عارضه لازم است رژیم غذایی خود را تغییر دهید. مصرف میوهها، سبزیجات، مواد غذایی سرشار از کلسیم، ویتامین های A، K و C و منیزیم نقش مهمی در برطرف شدن این عارضه دارند.
مشکلات سلامتی
همچنین خونریزی لثه ممکن است در بیمارانی که مشکلات سلامتی خاصی مانند بیماری کبدی، اختلالات لخته شدن خون، کم خونی، لوسمی و آرتریت تمپورال دارند، اتفاق بیفتد.
دیابت
ابتلا به بیماری دیابت نوع 1 و نوع2 احتمال ایجاد خونریزی یا تورم لثه را در فرد افزایش میدهد؛ زیرا با ابتلا به این بیماری، محیط دهان فرد بیمار به اندازۀ قبل توانایی مبارزه با میکروبها را ندارد و بدین ترتیب احتمال بروز عفونتهای مختلف افزایش پیدا میکند.
خونریزی لثه بعد از کشیدن دندان جدی است؟
خونریزی لثه بعد از کشیدن دندان بهدلیل اینکه یک دندان از لثه خارج شده است عارضهای کاملاً طبیعی محسوب میشود و اغلب تا دو ساعت بعد از خارج شدن دندان خونریزی لثه متوقف میشود. بااینحال، مدت زمان خونریزی در افراد مختلف و با توجه به نوع دندان خارج شده، متفاوت است.
در صورتی که خونریزی پس از کشیدن دندان یک الی دو روز طول بکشد، امری غیرطبیعی تلقی میشود و لازم است در اولین فرصت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
درمان خونریزی لثه چگونه است؟
همانطور که پیشتر گفته شد، خونریزی از لثه ممکن است بهدلایل مختلفی اتفاق بیافتد و درمان آن نیز با توجه به منشأ آن متفاوت خواهد بود. درمانهای رایج بیماری لثه عبارتند از:
بنابراین، اگر لثههای شما بدون ابتلا به بیماری لثه دچار خونریزی هستند دندانپزشک میتواند از طریق آزمایشهای تشخیصی به یافتن علت آن کمک میکند. در مواردی خونریزی لثه ممکن است به سبب وجود بیماریهایی مانند: دیابت، اختلالات انعقادی خون، کمبود ویتامین یا سایر بیماریهای زمینهای باشد. دندانپزشک پس از مشاهدۀ نتیجۀ آزمایش راهنماییهای لازم را در اختیار شما قرار میدهد.
چگونه خونریزی لثه را در خانه متوقف کنیم؟
اگر بهطور جدی با عارضۀ خونریزی لثه مواجه هستید که در طی دو هفته بهبود نیافته است، لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید. بااینوجود میتوانید برای جلوگیری از این عارضه در خانه موارد زیر را انجام دهید:
جمعبندی
در این مقاله به تفصیل دلایل خونریزی لثه را توضیح دادیم اما در انتها ذکر این نکته الزامی است که اگر این مشکل را نادیده بگیرید، این عارضه بهمرور زمان تشدید میشود و به بافت، رباطها و استخوانهایی که از دندانهای شما حمایت میکنند، آسیب میرساند.
این عوارض نیز در نهایت موجب ادامۀ چرخه عفونت، بوی بد دهان و حتی از دست دادن دندانها میشوند. توجه داشته باشید که در صورت بروز خونریزی مداوم از لثه، مراجعه به دندانپزشک ضروری است. شما میتوانید در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمد سعید ساغری به خدمات تخصصی مرتبط با دهان و دندان دسترسی داشته باشید.
مشاهده مقالات بیشتر
کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
روکش ایمپلنت چیست و چه انواعی دارد؟
مفاهیم پایهروکش ایمپلنت چیست و چه انواعی دارد؟
در حقیقت، روکش ایمپلنت به بخش نمایان ایمپلنت اطلاق میشود. این روکش که نمایی مشابه دندان طبیعی بیمار دارد، پس از انجام مراحل مقدماتی فرآیند ایمپلنت (در آخرین مرحله)، توسط دندانپزشک ایمپلنتولوژیست بر روی پایۀ ایجادشده قرار داده میشود.
به بیان دقیقتر، روکش ایمپلنت نوعی پروتز دندانی است که نقشی شبیه تاج دندان را ایفا میکند. لازم به ذکر است روکش همان بخشی است که به کمک رابطی به نام «اَباتمنت» بر روی پایۀ ایمپلنت قرار میگیرد و زیبایی و اعتماد به نفس را برای بیمار به ارمغان میآورد. این روکشها انواع مختلفی دارند که در این مقاله به ارائۀ توضیحات کاملی دربارۀ آنها میپردازیم:
انواع روکش ایمپلنت بر اساس نحوۀ نصب
این پروتز دندانی بر اساس نحوۀ اتصال به دو نوع «روکش چسبی» و «روکش پیچی» تقسیم میشود. بنابراین، ایمپلنتولوژیست روکش ایمپلنت چسبی را بهوسیلۀ چسب مخصوصی در محل مورد نظر میچسباند؛ در حالی که روکش ایمپلنت پیچی را با کمک پیچ بر روی پایه محکم میکند.
اگرچه نوع پیچی (نسبت به نوع چسبی) در حفظ سلامت پایۀ ایمپلنت مؤثرتر است اما از نظر زیباییشناختی در اولویت پایینتری قرار میگیرد.
جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید
انواع روکش ایمپلنت بر اساس مادۀ سازنده
این نوع پروتز دندانی انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
روکش ایمپلنت زیرکونیا
روکش ایمپلنت زیرکونیا از دو نظر «زیباییشناسی و استحکام» هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک ایمپلنتولوژیست مطلوب است. مواد این نوع روکش سفید است و در چندین تُناژ رنگی (روشن یا کمی تیرهتر) وجود دارد، اما از شفافیت طبیعی دندانهای انسان برخوردار نیست.
بههمین علت، در صورت استفاده از روکش زیرکونیا برای دندانهای جلو، مواد با یک نسخۀ شفافتر از زیرکونیا مجدداً روکش میشوند تا ظاهر طبیعیتری در دندانها ایجاد کند.
روکش ایمپلنت پرسلن ذوب شده به فلز (PFM)
روکش PFM در عین حال که از توان تماس با خوراکیهای سفت در طولانی مدت برخوردار است، ظاهری طبیعی دارد. همانطور که از نام آن پیداست، این تاجها با پایۀ آلیاژی فلزی، با فلزاتی مانند طلا، کبالت، نیکل و تیتانیوم ساخته میشود که به آن قدرت بالایی میدهد.
گاهی ممکن است پایه فلزی در خط لثۀ فرد نمایان شود و ظاهری بد در ظاهر دهان بیمار ایجاد کند به همین دلیل معمولاً دندانپزشک ایمپلنتولوژیست از این نوع پروتز در دندانهای جلو استفاده نمیکند.
روکش ایمپلنت ایمکس
روکش ایمپلنت ایمکس از شیشۀ سرامیکی ساخته میشود که ضمن برخورداری از استحکام خوب، ظاهری بسیار نزدیک به دندانهای طبیعی دارد. شایان ذکر است که دوام این روکشها نسبت به روکش زیرکونیا تا حدودی کمتر است و در نواحی خط لبخند مورد استفاده قرار میگیرد.
روکش ایمپلنت طلا
روکش ایمپلنت طلا که معمولاً ترکیبی از طلا و فلزات دیگر است، به روکش استحکام میبخشد و دندان را از خطر شکستن و فرسایش زودهنگام محافظت میکند.
این نوع روکش به سبب برخورداری از جلای بالا، عمر طولانیتری دارد؛ زیرا بهراحتی میتوان آن را تمیز کرد. البته طلا بهدلیل ظاهر غیرطبیعی که در دندان ایجاد میکند معمولاً برای روکش دندانهای جلو انتخاب نمیشود.
روکش ایمپلنت چقدر زمان میبرد؟
همانطور که پیشتر گفته شد، دندانپزشک ایمپلنتولوژیست روکش ایمپلنت را در آخرین مرحلۀ فرآیند درمان در محل مورد نظر قرار میدهد؛ زیرا پایۀ ایمپلنت برای بهبود و جوش خوردن به استخوان، به زمان کافی نیاز دارد. بنابراین، تکمیل فرآیند ایمپلنت گاهی تا چند ماه زمان میبرد. دندانپزشک پس از جوش خوردن پایه، قطعهای به نام اباتمنت را روی پایه قرار میدهد تا دندان برای مرحلۀ بعدی و قرار دادن روکش آماده شود.
در این فاصله لازم است بیمار حداقل دو جلسه بعد از عمل قرار دادن پایه و قبل از قرار دادن روکش دائمی به مطب مراجعه کند. در طول این بازدیدها، دندانپزشک روند بهبود لثه و استخوان را بررسی میکند. پس از اینکه محل ایمپلنت طی 2 تا 6 ماه بهبود یافت و ایمپلنت بهخوبی به استخوان جوش خورد، جراح دندانپزشک روکش دائمی را روی ایمپلنت قرار میدهد.
جمعبندی
ایمپلنت یکی از معجزات دندانپزشکی است که میتواند جای خالی دندانهای از دست رفته یا آسیب دیده را پر کند و زیبایی و کارآیی طببیعی را به دندانها بازگرداند. همانطور که در این مقاله اشاره کردیم، روکش ایمپلنت انواع مختلفی دارد که بسته به ترجیح بیمار، موقعیت دندانها و نظر تخصصی دندانپزشک ایمپلنتولوژیست یکی از آنها انتخاب میشود. شما میتوانید در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمد سعید ساغری به خدمات تخصصی دندانپزشکی بهویژه ایمپلنت دندان دسترسی داشته باشید.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
افزایش عمر دندان
مفاهیم پایهافزایش عمر دندان
همواره برای افزایش عمر دندان و بهعبارت حفظ سلامت دهان و دندان، «مسواک زدن منظم» و «استفاده از نخ دندان بهطور مرتب» توصیه میشوند. بااینوجود، انجام این مراقبتها کافی نیستند. دندانپزشکان بر این باورند که افزایش عمر دندان و حفظ سلامت دهان و دندان به مراقبتهایی تکمیلی بیشتری نیاز دارد که در ادامه بهطور مشروح به آنها میپردازیم:
راهحلهای موثر برای افزایش طول عمر دندان
بهمنظور حفظ بهداشت دهان و دندان و بهدنبال آن، افزایش عمر دندان، توجه به این نکات ضرورت دارد:
غذاهای غنی از مواد معدنی بخورید
بهطور طبیعی و بهمرور زمان، دندانهای شما مواد معدنی خاص خود را از دست میدهند و برای بهدست آوردن دوبارۀ آنها لازم است به مصرف مواد معدنی توجه داشته باشید. بنابراین، استفاده از انواع غذاها، خوراکیها و سبزیجات مختلف (مانند: آب گوشت، تخممرغ، گوشت، مرغ، سبزیهای تیره، کلم بروکلی، کلم پیچ، اسفناج، قارچ، پنیر و…) که از مواد معدنی مناسبی برخوردار هستند را در برنامۀ غذایی خود قرار دهید.
مصرف شکر و خوراکیهای حاوی قند را به حداقل برسانید
شکر و بهعبارتی خوراکیهای حاوی قند، منبع غذایی اصلی باکتریهایی هستند که روی دندانها اسید مضر تولید میکنند. همچنین، بدون شک عوامل مؤثری در ایجاد یا تشدید بیماریهای متعددی از جمله دیابت، بیماری قلبی و سرطان محسوب میشوند.
بدینترتیب حذف شکر تصفیه شده یا مواد قندی از رژیم غذایی به کاهش شدید عرضه غذا به باکتریها کمک میکند و در راستای افزایش عمر دندانها از نقش بسیار مهمی برخوردار است.
زبان خود را تمیز کنید
شایان توجه است که مسواک زدن و استفاده از نخ دندان میتواند اسیدهای مضری را که روی دندانها قرار گرفتهاند را تمیز و برطرف کند. بااینحال، اسیدهای مضر در صورت تمیز نشدنِ زبان همچنان بر روی آن وجود خواهند داشت و مجدداً به روی دندانها منتقل میشوند.
به همین سبب، دندانپزشکان توصیه میکنند برای افزایش عمر دندان به مراقبتهای بهداشتی تکمیلی توجه داشته باشید و علاوهبر دندانها، زبان خود را نیز بهطور منظم با مسواک تمیز کنید.
غذاهای سرشار از ویتامین بخورید
استفاده از ویتامینهای A، D، E و K برای افزایش طول عمر دندانها ضروری هستند. به بیان دیگر، ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر کمک میکند و ویتامین K تضمین میکند که کلسیم به دندانها و استخوانها برسند.
شایان ذکر است مصرف بیش از اندازۀ مکملها میتواند موجب مسمومیت شود. بنابراین، باید مراقب مصرف مکملهایی با دوزهای بالای این ویتامینها (ویتامینهای محلول در چربی) باشید.
هیدراته بمانید
نوشیدن آب کافی به حفظ سلامت دندان و لثه کمک میکند و میتواند بقایای مواد غذایی و باکتریها را بهخوبی از روی آنها پاک کند. همچنین نوشیدن آب کافی اسید مضر ناشی از باکتری را در دهان رقیق میکند.
به بیان دیگر، خشکی دهان دندانهای شما را در معرض خطر پوسیدگی قرار میدهد. بنابراین، شما میتوانید با نوشیدن آب کافی به تولید بزاق بیشتر و افزایش عمر دندان خود کمک کنید.
آدامس بدون قند بجوید
آدامس بدون قند نیز میتواند به عملکرد تولید بزاق در دهان کمک میکند. آدامس بدون قند مملو از مواد معدنی تقویت کنندۀ دندان است و موجب افزایش عمر دندان میشود. همچنین جویدن آدامس بدون قند یک راه عالی برای از بین بردن خشکی دهان، افزایش بزاق و افزایش طول عمر دندانها محسوب میشود.
دندان قروچه را درمان کنید
عارضۀ دندان قروچه که معمولاً بهطور ناخودآگاه و به هنگام خواب رخ میدهد، ممکن است به دندانهای شما آسیب جدی وارد کند. بهعبارتی، دندان قروچه میتواند مینای دندان را دچار فرسایش کند و یا موجب شکستن دندان شود. بنابراین، اگر بعد از بیدار شدن از خواب در فک یا صورت خود احساس درد مداوم دارید، حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید.
مسواک زدن صحیح را در اولویت قرار دهید
مسواک زدن دو بار در روز و به مدت 2 دقیقه و استفاده از نخ دندان یک بار در روز میتواند دندانهای شما را در برابر حملۀ باکتریها محافظت کند. مسواک زدن صحیح و بهطور منظم، پلاکهای ایجاد شده و باکتریها را از محیط دهان و دندانهای شما پاک میکند.
بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید
مراجعه به دندانپزشک هر ۶ ماه یکبار به جلوگیری از آسیبها یا بیماریهای دندان و لثه کمک میکند. علاوهبراین، در صورت نیاز دندانپزشک میتواند از طریق جرمگیری، جرمهایی را که با مسواک زدن برطرف نمیشوند را از روی دندان پاک کند.
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
راهحلهای موثر برای افزایش عمر روکش دندان
روکشها میتوانند دندانهای مستحکم و لبخندی زیبا را به شما هدیه کنند و همانند دندانهای طبیعی نیاز به مراقبت دارند. در ادامه به سه راه برای افزایش طول عمر روکش دندان اشاره میکنیم:
روکشهای خود را بهدرستی تمیز کنید
مانند دندانهای معمولی، روکشها را نیز باید حداقل دو بار در روز مسواک بزنید، یک بار در روز نخ دندان بکشید و بعد از صرف غذا دهان خود را با دهانشویه بشویید. در حقیقت بهجا ماندن ذرات غذا در اطراف روکش و دندانها میتواند به دندانهای اطراف آسیب برساند. بنابراین، باید مطمئن شوید که روکشها را بهدرستی مسواک میزنید.
از گاز گرفتن و ساییدن دندانها خودداری کنید
از دندانهای روکشدار خود برای باز کردن بستهها یا گرههای شل استفاده نکنید. همچنین از خوردن خوراکیهای سفت مانند یخ یا آبنباتهای سفت اجتناب کنید؛ زیرا جویدن آنها میتواند باعث ترک خوردن روکشها شود.
اگر متوجه شدید که بهطور ناخودآگاه دندانهای خود را به هم میفشارید با دندانپزشک خود مشورت کنید و در صورت نیاز از محافظ دندان ( یا نایت گارد) استفاده کنید تا در راستای افزایش عمر روکش دندانهای خود قدم بردارید.
بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید
بهتر است بهطور منظم برای اطمینان از سالم بودن روکش دندانهای خود به دندانپزشک مراجعه کنید. اگرچه روکشها مانند مینای دندان دچار زوال و پوسیدگی نمیشوند، اما برای حفظ سلامت دهان و دندان و متعاقباً افزایش عمر دندانهای طبیعی خود لازم است به مراقبتهای بهداشتی مربوط به روکشهای دندان خود نیز توجه داشته باشید.
جمعبندی
برای افزایش عمر دندان و حفظ بهداشت دهان و دندان لازم است به نکاتی که در این مقاله اشاره شد توجه داشته باشید. سعی کنید در فواصل زمانی معین (6 ماه یکبار) به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید.
در طی این مراجعهها دندانپزشک میتواند در همان مراحل ابتدایی پوسیدگیهای پنهان دندان یا علائم خاموش بیماری خاصی را در دهان شما تشخیص دهد. شما میتوانید در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمد سعید ساغری از انواع خدمات تخصصی دندانپزشکی برخوردار شوید.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
درمان لقی دندان بزرگسالان چیست؟
مفاهیم پایهدرمان لقی دندان بزرگسالان چیست؟
بروز عارضۀ لقی دندان که تمام افراد در دوران کودکی بهطور طبیعی آن را تجربه میکنند، در بزرگسالی (برای دندانهای دائمی)، امری غیرطبیعی محسوب میشود و باید درمان شود. در حقیقت، زمانی لقی دندان اتفاق میافتد که از تکیهگاه محکم خود در لثه و استخوان جدا میشود. در چنین شرایطی هر لمس کوچک دندان، آن را حرکت میدهد و لقی آن را تشدید میکند.
ممکن است لق شدن دندان با علائم دیگری مانند: «خونریزی لثه، متورم شدن لثه و قرمز شدن لثه»، همراه شود و نشانگر یک بیماری زمینهای باشد. بنابراین، بروز این نشانهها اهمیت مراجعه به دندانپزشک را دوچندان میکند. در این مقاله به علل لق شدن دندان در بزرگسالان و درمان آن میپردازیم:
علل لق شدن دندان در بزرگسالان
لقي دندان نیز مانند هر عارضۀ دیگری بدون دلیل اتفاق نمیافتد و بیماریهای زمینهای میتوانند آن را تشدید کنند. اما مهمترین علل لق شدن دندانها عبارتند از:
1. بیماری پیشرفته لثه
وقتی عفونت باکتریایی، لثه، بافت و استخوانهای اطراف دندانها را درگیر کند، بیماری پیشرفتۀ لثه اتفاق میافتد. البته، این عفونتها در شرایطی دندانها را درگیر میکند که بهداشت دهان و دندان بهخوبی رعایت نشود.
بنابراین، استفادۀ منظم از مسواک، کشیدن نخ دندان و تمیز نگهداشتن محیط دهان و دندان، امکان بروز چنین عارضهای را از بین میبرد. شایان ذکر است، در صورتی که این بیماری زود تشخیص داده شود کاملاً قابل درمان است.
اما در صورت عدم درمان، بیماری لثه پیشرفت میکند و استخوان تحلیل میرود. در چنین شرایطی، نهتنها دندانها لق میشوند، بلکه لثه دردناک و متورم میشود و خونریزی میکند.
2. بارداری
تغییرات هورمونی دوران بارداری میتواند بر لثه، استخوان و بافتهای اطراف دندان تأثیر بگذارد و موجب لقی دندانها شود.
3. پوکی استخوان
بیماری پوکی استخوان جزو آن دسته از بیماریها است که استخوانها را تضعیف میکند و موجب از بین رفتن آنها میشود. این بیماری بیشتر استخوان لگن، ستون فقرات و مچ دست را تحت تاثیر قرار میدهد اما ممکن است استخوان دندان را نیز آسیبپذیر کند و موجب لقی دندانها شود.
4. دندان قروچه
دندان قروچه که به معنای «ساییدن یا فشردن ناخودآگاه دندانها» است، میتواند فشار زیادی به دندانها وارد کند و منجر به لقی دندانها شود.
5. جراحت
آسیب شدید به دهان یا صورت نیز ممکن است موجب لقی دندانها شود. درواقع، در چنین وضعیتی نیرو و فشار خارجی سبب از بین رفتن مقاومت دندانها میشود.
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
درمان لق شدن دندان بزرگسالان
برای درمان لق شدن دندان بزرگسالان باید در ابتدا علت آن را جستوجو کرد. در ادامه به روشهای درمان لقی دندان در بزرگسالان با توجه به علل آن میپردازیم:
لقی دندان بهدلیل بیماری لثه
اگر لقی دندان بهدلیل بیماری لثه باشد، دندانپزشک ابتدا پلاکهای سفتشده در اطراف دندانها و زیر لثه را بهعنوان یک اولویت درمانی، پاک و برطرف میکند. همچنین، برای درمان این بیماری ممکن است بعضی از انواع آنتیبیوتیکها را نیز تجویز کند. اگر بیماری لثه شدید باشد جراح دندانپزشک میتواند از گزینههای مختلف جراحی نیز استفاده کند که عبارتند از:
لقی دندان بهدلیل بارداری
همانطور که گفته شد، لقی دندان بعد از اتمام دوران بارداری بهبود پیدا میکند. اما خانمهای بارداری که با این مشکل مواجه هستند میتوانند در این دوران تحت نظر دندانپزشک باشند و مراقبتهای لازم را دریافت کنند.
درمان لقی دندان ناشی از پوکی استخوان
اگر لقی دندانها در نتیجۀ پوکی استخوان ایجاد شده باشد، برای درمان آن میتوان چند روش مختلف را بهکار گرفت. بااینحال، یکی از مؤثرترین روشهای درمانی که دندانپزشک بهمنظور بازسازی استخوان و بافت اطراف دندان میتواند انجام دهد، «پیوند استخوان» است.
درمان لقی دندان ناشی از آسیب خارجی
اگر دندانی بهدلیل آسیب خارجی، لق شود و قابل نگهداری نباشد، جراح دندانپزشک آن را خارج میکند. ممکن است پس از خارج کردن دندان، لثه به حالت اولیه بازنگردد. در این صورت، دندانپزشک ایمپلنتولوژیست با استفاده از «ایمپلنت» یا «بریج دندان» جای خالی آن را پر میکند.
جمعبندی
در این مقاله شما را با جوانب مختلف عارضۀ لقی دندان آشنا کردیم. اگر با این مشکل دندانی مواجه هستید، لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید. جراح دنداپزشک از طریق انجام روشهای درمانی مؤثر به شما کمک میکند با عوارض جبرانناپذیر لقشدن دندانها و از دست دادن دندانهای خود، مواجه نشوید.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
کشیدن دندان به چه دلیل انجام میشود و به چه مراقبتهایی نیاز دارد؟
مفاهیم پایهکشیدن دندان به چه دلیل انجام میشود و به چه مراقبتهایی نیاز دارد؟
کشیدن دندان (یا خارج کردن دندان) یک شیوۀ درمانی متداول است که با توجه به تشخیص جراح دندانپزشک صورت میگیرد. در مواردی جراح دندانپزشک از طریق بررسی رادیوگرافیها، معاینۀ دندان و مشاهدۀ عواملی تشخیص میدهد راهحلی بهجز خارج کردن دندان مزبور وجود ندارد. این عوامل عبارتند از:
در این مقاله اطلاعات ضروری دربارۀ کشیدن دندان را در اختیارتان قرار میدهیم.
کشیدن دندان چگونه انجام میشود؟
ابتدا دندانپزشک از طریق تزریق بیحسکنندۀ موضعی، دندان و اطراف آن را بیحس میکند. بعد از چند دقیقه که بیحسکننده اثر کرد، اطراف دندان را از لثه جدا میکند.
پس از آن دندان شل میشود و جراح دندانپزشک میتواند بهآرامی آن را خارج میکند. شاید در این مرحله کمی احساس درد وجود داشته باشد (که کاملا طبیعی است). اگر این احساس درد ادامهدار باشد لازم است بیمار این مسئله را حتماً به دندانپزشک خود اطلاع بدهد.
کشیدن دندان عقل نهفته
درصورتیکه دندان عقل نهفته دردناک نباشد و مشکلی ایجاد نکند، نیازی به کشیدن آن وجود ندارد. بااینحال، در مواردی دندان عقل نهفته یا دندان عقلی که بخشی از آن از لثه بیرون آمده است، مشکلاتی مانند گیر کردن غذا و باکتریها در اطراف دندان و ایجاد پلاک دندانی را بهدنبال دارد.
پلاک دندانی نیز ممکن است موجب عوارضی همچون پوسیدگی دندان (کریس)، بیماری لثه (جینجیویت)، عفونت بافت نرم اطراف دندان (پری کرونایتیس)، عفونت باکتریایی در گونه، زبان و گلو (سلولیت)، آبسه و تودههای خوشخیم (کیست) شود.
کشیدن دندان عقل در دوران بارداری
اغلب جراحان دندانپزشک خارج کردن دندان عقل در دوران بارداری را توصیه نمیکنند. بااینوجود، در صورت بروز علائمی مانند: احساس درد شدید در ناحیۀ فک و دندان، احتمال عفونت دندان، التهاب لثه و خونریزی لثه، ممکن است در مواردی جراح دندانپزشک تشخیص بدهد برای درمان بیمار دندان عقل دردناک یا عفونی را خارج کند.
البته انجام جراحی دندان در دوران بارداری مشکلی ایجاد نمیکند اما برای انجام رادیوگرافی باید اقدامات خاصی صورت بگیرند. شایان ذکر است، در صورت الزام به کشیدن دندان عقل در دوران بارداری، بهتر است این کار در سه ماهۀ اول بارادری انجام نشود؛ زیرا ممکن است جراحی دندان عقل در سه ماهۀ اول بارداری بر روند رشد جنین تأثیرات نامطلوبی بهجا بگذارد.
جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید
مراقبتهای بعد از کشیدن دندان
پس از خارج کردن دندان لازم است مراقبتهای خاصی را انجام بدهید:
مراقبتهای ضروری در 24 ساعت اول
مراقبتهای کلی
تا زمان بهبود زخم لثه از ورزش کردن و انجام حرکات سنگین فیزیکی اجتناب نمایید.
کشیدن دندان عقل با کشیدن سایر دندانها چه فرقی دارد؟
در مواردی برخلاف سایر دندانها، بدون وجود شکستگی یا پوسیدگی در دندان عقل، جراح دندانپزشک بهدلایلی تشخیص میدهد لازم است دندان عقل بیمار کشیده شود؛ زیرا وجود دندان عقل به فک بیمار فشار وارد میکند و دردناک است و یا موجب پوسیدگی دندان مجاور میشود.
بهبودی پس از کشیدن دندان
غالب افراد پس از یک روز میتوانند به روال عادی زندگی خود بازگردند. بااینوجود، اگر یک بیمار فرآیند دشواری را حین جراحی دندان سپری کرده باشد، ممکن است این مدت به چند روز برسد که جای نگرانی نیست.
برخی افراد نیز تا سه روز پس از کشیدن دندان، درد زیادی را احساس میکنند که پس از یک هفته تا 10 روز برطرف میشود. (در صورت نیاز شما میتوانید برای اطمینان از عدم وجود عفونت در لثه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.)
عوارض جانبی کشیدن دندان
پس از خارج کردن دندان ممکن است در محل مزبور التهاب و تورم ایجاد شود. شما میتوانید برای کاهش تورم از پک یخ استفاده کنید و در صورت بروز تورم غیرعادی به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک از طریق تجویز داروهای ضدالتهابِ مناسب، به کنترل و بهبود روند درمان شما کمک میکند.
نتیجهگیری
در این مقاله مطالب ضروری مرتبط با کشیدن دندان یا خارج کردن دندان را بیان کردیم اما به خاطر داشته باشید هر دندان دردناک یا آسیبدیدهای نیاز به کشیدن ندارد. لازم است برای تشخیص این امر حتماً به کلینیک دندانپزشکی و یک جراح دندانپزشک مراجعه کنید. جراح دندانپزشک پس از انجام بررسیهای لازم بهترین شیوۀ درمان را برای شما در نظر میگیرد.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
معرفی انواع عکسبرداری از دندان
مفاهیم پایهمعرفی انواع عکسبرداری از دندان
انواع عکسبرداری از دندان که با عنوانهای «تصویربرداری» یا «رادیوگرافی» نیز شناخته میشوند، به دندانپزشک کمک میکنند تا مشکلات مربوط به سلامت دهان و دندان را تشخیص دهد.
درواقع، دندانپزشک از انواع عکسبرداری از دندان برای تشخیص طیف گستردهای از پوسیدگیِ دندانها و بیماریهای لثه (قبل از آنکه با عوارض جبرانناپذیری همراه شوند)، استفاده میکند.
شایان ذکر است، انواع مختلفی از عکسبرداری از دندان وجود دارند و بهطور کلی به دو نوع «رادیوگرافی داخل دهانی» و «رادیوگرافی خارج دهانی» تقسیم میشوند که در این مقاله به معرفی آنها میپردازیم:
عکسبرداری از دندان به چه معناست؟
در حقیقت، با استفاده از انواع عکسبرداری دندان یا رادیوگرافی، تصاویر داخلی از دندانها و فک تهیه میشود که برای بررسی ساختارهایی مانند استخوان فک، اعصاب، سینوسها و ریشۀ دندانها به آنها نیاز است. بدینترتیب، در طی فرآیند رادیوگرافی، اشعۀ ایکس از بافتهای نرم عبور میکند و از دندانها و استخوانها عکس میگیرد.
انواع عکسبرداری از دندان برای تشخیص چه چیزی به کار میرود؟
انواع عکسبرداری از دندان به دندانپزشک کمک میکند تا طیف وسیعی از مشکلات مرتبط با سلامت دهان و دندان را تشخیص دهد. برخی از این مشکلات عبارتند از:
همچنین، انواع رادیوگرافی دندان به دندانپزشک برای تعیین واجد شرایط بودن بیمار برای درمانهایی مانند ایمپلنت دندان یا پروتز دندان کمک میکنند. این تصویربرداریها برای تشخیص بهبودی بیمار پس از پیوند استخوان دندان و عصبکشی (ترمیم ریشه یا روتکانالتراپی) نیز کاربرد دارند.
انواع عکسبرداری از دندان چگونه انجام میشود؟
پیش از گرفتن انواع تصویربرداری از دندان، تکنسین رادیولوژیست یک پیشبند مخصوص (سُربی) را روی قفسۀ سینۀ بیمار قرار میدهد. همچنین ممکن است یک یقۀ مخصوص (یقۀ تیروئیدی) را دور گردن بیمار بپیچد تا از او را در برابر تشعشعات اضافی محافظت کند.
در زمان عکسبرداری، فرد روی یک صندلی مینشیند یا جلوی دستگاه اشعۀ ایکس میایستد. سپس، تکنسین رادیولوژیست پس از قرار دادن فیلم یا سنسور در محل مشخصی، دکمۀ ثبت تصویر را فشار میدهد. شایان توجه است که در طول این فرآیند لازم است فرد تا حد امکان ثابت و بیحرکت بماند.
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
انواع مختلف عکسبرداری از دندان چیست؟
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، دو نوع اصلی تصویربرداری دندان وجود دارند:
انواع عکسبرداری داخل دهانی
Bitewing (بایتوینگ)
بایتوینگها «پوسیدگی بین دندانها» و «دندانهای بالا و پایین را با هم در یک ناحیه از دهان» به نمایش درمیآورند اما معمولاً ریشۀ دندانها را نشان نمیدهند.
Periapical (پری آپیکال)
این نوع از انواع تصویربرداری، از تاج تا نوک ریشۀ دندان را نشان میدهد و به دندانپزشک کمک میکند تا پوسیدگی، بیماری لثه، تحلیل استخوان و هر گونه ناهنجاری دیگری را در دندان یا استخوان اطراف تشخیص دهد.
Occlusal (اکلوزال)
تصویربرداری اکلوزال هرگونه مشکل در کف یا سقف دهان بیمار را شناسایی میکند و برای نشان دادن دندانهای شکسته یا نهفته و ارزیابی ریشۀ دندانهای جلویی کاربرد دارد. دندانپزشک برای تشخیص کیست، آبسه و شکستگی فک و همچنین ارزیابی دندانهای در حال رشد کودکان، از این نوع عکسبرداری از دندان کمک میگیرد.
انواع عکسبرداری خارج دهانی
Panoramic (پانوراما)
تصویربرداری پانورامیک دندان تمام ساختارهای دهان، از جمله: دندانهای بالا و پایین، مفاصل فک، اعصاب، سینوسها و استخوان پشتیبان را در یک تصویر نشان می دهد. در حقیقت، اشعۀ ایکس پانورامیک به دندانپزشک این امکان را میدهد تا از مشکلات موجود در دندانها و دهان بیمار یک دید کلی داشته باشد.
Cephalometric (سفالومتری)
اشعۀ ایکس سفالومتری، کل سر را از زاویۀ کنار سر در تصویر قرار میدهد و محل دندانها را نسبت به فک مشخص میکند. ارتودنتیستها اغلب از اشعۀ ایکس سفالومتریک برای برنامهریزی درمان بیماران خود استفاده میکنند.
Cone beam CT scan (سی تی اسکن پرتو مخروطی)
دندانپزشکان از این اسکنها برای عکسبرداری سه بعدی از دندانها، فکها، مفاصل، اعصاب و سینوسها استفاده میکنند. این اشعۀ ایکس همچنین میتواند تومورها یا شکستگیهای صورت را تشخیص دهد. ایمپلنتولوژیستها نیز اغلب برای بررسی ارتفاع، عرض و محل استخوان فک، قبل از کاشت ایمپلنت دندانی از سی تی اسکن دندان استفاده میکنند.
آیا تصویربرداری از دندان بی خطر است؟
خطر پرتو اشعۀ ایکس در انواع عکسبرداری از دندان بسیار کم است. در واقع، مقدار پرتویی که فرد از یک مجموعۀ کامل از اشعۀ ایکس دندان دریافت میکند، با مقدار اشعهای که از تلویزیون، گوشیهای هوشمند، کامپیوتر، مصالح ساختمانی و تابش پس زمینه از خورشید، ستارگان و خود زمین، جذب میکند، بسیار کمتر است.
با این حال، در دوزهای بسیار زیاد، عکسبرداری دندان و استفاده از اشعۀ ایکس میتواند مضر باشد و حتی ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. به همین دلیل نباید بیش از حد لازم عکسبرداری با اشعۀ ایکس انجام شود.
هر چند وقت یک بار باید انواع عکسبرداری از دندان گرفته شود؟
اکثر افرادی که دندانها و لثههای سالمی دارند ممکن است هر 6 تا 18 ماه یکبار به رادیوگرافی از دندان نیاز داشته باشند. اما در صورت بیماری لثه، پوسیدگی مکرر یا سایر مشکلات مرتبط با بهداشت دهان و دندان ممکن است به تصویربرداری مکرر نیاز باشد.
جمع بندی
عکسبرداری از دندان، تصویربرداری یا رادیوگرافی، برای حفظ سلامت و نگهداری مناسب محیط دهان و دندانها ضروری است. افرادی که دندانها و لثههای سالمی دارند، معمولاً سالی یک بار به انواع عکسبرداری از دندان نیاز خواهند داشت. اما ممکن است افراد مستعد به پوسیدگی دندان یا بیمارهای لثه، به این تصویربرداریها بهطور مکرر نیاز داشته باشند. در این صورت دندانپزشک زمان عکسبرداری و نوع آن را تعیین میکند.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
ساییدگی دندان چیست؟ و چگونه میتوان آن را درمان کرد؟
مفاهیم پایهساییدگی دندان چیست؟ و چگونه میتوان آن را درمان کرد؟
ساییدگی دندان به معنای از بین رفتن مینا یا محافظ دندان است. در حقیقت، ساییدگی این لایۀ خارجی دندان با افزایش سن، امری طبیعی محسوب میشود. اما گاهی ساییدگی مینای دندان، ساختار داخلیتر دندان را نیز درگیر میکند و تا عاج دندان پیشرفت میکند. در چنین حالتی، از بین رفتن این لایۀ محافظ دندان، یک آسیب دندانی بهشمار میآید.
مینای دندان سختترین مادۀ بدن انسان است اما ازآنجاکه هیچ سلول زندای در بافت آن وجود ندارد، در صورت بروز آسیب نمیتواند خود را ترمیم کند. همچنین، مینای دندان با انواع خوراکیها و نوشیدنیهای مصرفی در تماس مستقیم قرار دارد.
بنابراین، اگر این لایۀ محافظ دندان آسیب ببیند، کارهایی مانند گاززدن یا جویدن خوراکیها و حتی نوشیدن مایعات سرد و گرم نیز با درد و دشواری همراه خواهد بود. در چنین شرایطی دندانپزشک میتواند با استفاده از یک روش درمان مناسب، این عارضۀ دندانی را بهبود دهد.
علائم ساییدگی دندان
علائم ساییدگی دندان یا از بین رفتن مینای دندان از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما رایجترین این علائم عبارتند از:
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
علت ساییدگی دندان
ساییدگی سطح دندان بهدلیل انحلال مینای دندان در مواد شیمیایی یا اسیدی اتفاق میافتد که در ادامه به صورت دقیقتر به این عوامل میپردازیم:
رفلاکس معده
یکی از عوارض بیماری رفلاکس معده، بازگشت اسید معده به دهان است که به مرور زمان میتواند موجب از بین رفتن مینای دندان شود. بنابراین، عدم سلامت دستگاه گوارش یکی از عواملی است که ساییدگی دندانها و از بین رفتن لایۀ محافظ دندان را در پی خواهد داشت.
پرخوری عصبی
برخی از افرادِ مبتلا به پرخوری عصبی ممکن است برای حذف کالریهای اضافی، اقدام به خارج کردن غذای دریافتی (یا استفراغ) کنند. شایان توجه است، مواد بازگشتی از معده، اسید معده را نیز بههمراه دارد و اسید معده به مرور زمان میتواند مینای دندان را از بین ببرد. درواقع، اسید معده ممکن است قسمت داخلی دندانهای بالایی را تحت تاثیر قرار دهد.
استفاده بیشازحد از نوشیدنیهای گازدار
نوشیدنیهای گازدار، PH پایینی دارند و اسیدی هستند. بنابراین، نوشیدن آنها موجب ساییدگی سطح دندانهای جلو میشود. این نوع نوشیدنیها ساختار دندان را فرسوده میکنند و موجب زرد شدن دندان در ناحیۀ خط لثه میشوند. لازم به ذکر است، نگهداشتن نوشیدنیهای گازدار در دهان منجر به ساییدگی بیشتری میشود.
استفاده بیشازحد از مرکبات اسیدی
بعضی از مرکبات مانند لیموترش، اسیدی هستند که مکیدن آنها ممکن است موجب ساییدگی دندانهای جلو شود. درواقع، استفاده از میوههای اسیدی یا آبمیوههای اسیدی، مینای دندان را تضعیف میکند و در طول زمان این لایۀ محافظ دندانی را از بین میبرد.
دندان قروچه
بعضی افراد بهطور ناخودآگاه و مکرر، دندانهای خود را روی هم فشار میدهند که این کار «دندان قروچه نامیده میشود. این عارضه میتواند باعث ساییدگی زودرس دندانها شود و مینای دندان را از بین ببرد.
همچنین، دندان قروچه ممکن است در طول خواب و بهدلایلی همچون «استفاده از بعضی داروها» یا «وجود استرس» اتفاق بیافتد. گاهی دندان قروچه با سردرد، فکدرد و درد صورت نیز همراه است.
نامرتب بودن دندانها
افراد هنگام گاز گرفتن، فشاری طبیعی را به دندانهای خود وارد میکنند اما گاهی نامرتب بودن دندانها موجب میشود فرد فشاری غیرطبیعی را به دندانهای خود وارد کند. این فشارهای غیرطبیعی در طول زمان مشکل ساییدگی دندانها را بهدنبال خواهد داشت.
مسواک زدن شدید
اگرچه «مسواک زدنِ مرتب و بهشیوۀ صحیح»، برای محافظت از سلامت دهان و دندان امری ضروری محسوب میشود اما مسواک زدن با فشار و با حالت تهاجمی، موجب ساییدگی سطح دندان میشود. بنابراین، لازم است از مسواک زدن شدید و با فشار که به دندانها آسیب وارد میکند، خودداری کنید.
همچنین، مسواک زدن بلافاصله بعد از مصرف مواد اسیدی، میتواند فرسایش دندان را تشدید کند. بنابراین، بهتر است در چنین مواقعی دهان خود را فقط با آب شستو دهید و یا پس از یک ساعت مسواک بزنید.
جلوگیری از ساییدگی دندان
در بالا در مورد دلایل ایجاد ساییدگی دندان صحبت کردیم اما بر اساس توصیههای مراقبتی دندانپزشکی، برای پیشگیری از این عارضه، بهتر است به این موارد توجه داشته باشید:
نتیجهگیری
همانطور که در بالا اشاره شد، در بافت مینای دندان هیچ سلول زندهای وجود ندارد و اگر این لایۀ محافظ دندان دچار آسیبهای فیزیکی و شیمیایی شود قادر به بازسازی و ترمیم خود نیست.
بنابراین، لازم است در صورت بروز ساییدگی دندان، به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک میتواند با استفاده از درمانهای مختلف اصلاحی مانند: باندینگ دندان، لمینت دندان، روکش دندان و… دندان شما را ترمیم کند و همچنین ظاهر دندان آسیبدیدۀ شما را بهبود دهد. بنابراین، اگر با مشکل ساییدگی دندان مواجه هستید برای انتخاب مناسبترین شیوۀ درمانی، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
دندان قروچه چیست و چگونه درمان میشود؟
مفاهیم پایهدندان قروچه چیست و چگونه درمان میشود؟
ساییدن یا فشار دادن دندانها بر روی هم، دندان قروچه نام دارد که میتواند بهطور ناخودآگاه در هنگام خواب یا در طول روز اتفاق بیافتد. این اختلال حرکتی، ممکن است عوارضی مانند: اختلالات فک، سردرد، ساییدگی دندان و… را نیز با خود بههمراه داشته باشد.
علائم دندان قروچه چیست؟
گاهی ممکن است فرد متوجه مشکل دندان قروچۀ خود نشود و با علائم جانبی آن به پزشک عمومی یا دندانپزشک مراجعه کند. این علائم عبارتند از:
علت دندان قروچه چیست؟
ساییدن دندانها بهدلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیافتد. بهعنوانمثال: وجود ناهنجاری در فک، استرس و اضطراب و استفاده از قرصهای رواندرمانی میتواند موجب عارضۀ ساییدن دندان شود.
در مواردی که ساییدن دندان یکی از عوارض جانبی استفاده از داروهای ضد افسردگی باشد، ممکن است روانپزشک داروی بیمار را تغییر بدهد. (توصیه: برای تغییر نوع دارو و یا میزان دارو، لازم است ابتدا با روانپزشک خود مشورت کنید.)
دندان قروچه در کودکان
بسیاری از والدین وقتی متوجه میشوند فرزندشان در خواب دندانهایش را بر روی هم میساید، نگران میشوند. اما از آنجا که کودکان در حال رشد هستند و حالت فک و دندانهایشان بهسرعت تغییر میکند، معمولاً جای نگرانی وجود ندارد. درواقع، این عادت در کودکان به مرور زمان اصلاح میشود و نیازی به مراجعه به دندانپزشک وجود ندارد.
اما اغلب پزشکان متخصص اطفال معتقدند، اگر «دندان قروچه» با «حرکات بیش از اندازۀ کودکان» در حین خواب یا بیداری همراه باشد، یکی از نشانههای «انگلهای گوارشی» در کودکان محسوب میشود. در این صورت لازم است برای تشخیص این بیماری، کودک تحت بررسی دقیقتر پزشک متخصص اطفال قرار بگیرد.
توجه داشته باشید گاهی عادت دندان قروچه تا نوجوانی ادامه پیدا میکند و با عوارضی مانند سردرد و درد در ناحیۀ فک همراه میشود. در این صورت دنداپزشک متخصص میتواند از طریق روشهای مناسب درمانی به برطرف شدن این عارضه کمک کند.
عوارض دندان قروچه چیست؟
این سایش دندانی میتواند عوارض جبرانناپذیری در پی داشته باشد که در ادامه به مهمترین آنها میپردازیم:
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
درمان دندان قروچه چیست؟
همانطور که پیشتر گفته شد، ساییدن دندان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که برای درمان آن لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید و همچنین در صورت نیاز از سایر متخصصان نیز کمک بگیرید. در ادامه بهترین روشهای درمان را معرفی میکنیم:
استفاده از محافظ دندان شبانه (یا نایتگارد)
در مواردی که دندان قروچه در هنگام خواب و بهطور ناخودآگاه اتفاق میافتد، میتوان از محافظ دندان شبانه یا نایتگارد استفاده کرد. این محافظ بر اساس شرایط دندان بیمار و تشخیص دندانپزشک میتواند نرم یا سفت باشد.
اصلاح دندان
در مواردی این سایش به دندان بیمار آسیب میرساند و یا موجب حساسیت دندانی میشود. در این صورت، دندانپزشک میتواند با استفاده از روشهایی مانند: گذاشتن روکش، شکل دندانها را ترمیم کند و همچنین به لبخند بیمار ظاهر دلنشینتری بدهد.
مدیریت استرس یا اضطراب
همانطور که پیشتر ذکر شد، یکی از دلایل دندان قروچه، وجود استرس و اضطراب است. در چنین مواردی فرد میتواند از طریق مراجعه به یک رواندرمانگر یا روانپزشک، سطح استرس خود را کاهش دهد و آن را مدیریت کند. ممکن است روانپزشک برای درمان بیمار، داروهایی مانند ریسپریدون، کلونازپام و یا سرتالین را تجویز کند.
همچنین انجام فعالیتهایی مانند موارد زیر به سلامت روان فرد کمک میکند و میتواند در از بین بردن اختلال فشردن یا ساییدن دندان مؤثر باشد. این موارد عبارتند از:
بوتاکس دندان قروچه
در مواردی دندانپزشک از روش درمانی تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) به عضلۀ ماستر یا فک استفاده میکند. بوتاکس فک، عضله را تاحدی تضعیف میکند تا مانع از ادامۀ فشردن دندانها یا سایش دندان شود.
استفاده از دارو
معمولاً دندانپزشک برای درمان عارضۀ دندان قروچه داروی خاصی تجویز نمیکند. بااینوجود، داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب همچون، ایبوبروفن ممکن است به تسکین یا کاهش التهاب ناشی از ساییدگی فک، کمک کند.
جمع بندی
اختلال دندان قروچه ممکن است نشانۀ بارزی از عدم سلامت روان فرد باشد. در این صورت، لازم است فرد بیمار بهدنبال بهبود شرایط روانی خود باشد و از طریق مراجعه به رواندرمانگر یا روانپزشک شیوۀ درمان مؤثری را در پیش بگیرد.
همچنین، در صورت وجود ساییدگی و آسیبهای دندانی، دندانپزشک از طریق روشهای مختلف درمان میتواند به بهبود بیمار کمک کند.
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری
ایمپلنت دندان چیست و چه انواعی دارد؟
مفاهیم پایهایمپلنت دندان چیست و چه انواعی دارد؟
ایمپلنت دندان یکی از روشهای درمان دندانپزشکی است که متناسب با نیاز بیمار توسط دندانپزشک ایمپلنتولوژیست انجام میشود. شایان ذکر است، گاهی بهدلیل بالارفتن سن در افراد و یا بروز عوارض دندانی همچون: پوسیدگی دندان، شکستگی حاد دندان، عفونت دندان و یا بیماریهای شدید لثه و دندان، جراح دندانپزشک تشخیص میدهد که برای درمان لازم است دندان بیمار کشیده شود.
اما همانطور که میدانید در نتیجۀ کشیدن دندان، در محل دندان مزبور یک حفرۀ خالی ایجاد میشود. گاهی این حفره در انتهای دهان و بهدلیل خارج کردن دندانهای آسیاب است؛ در چنین شرایطی نبودن دندان و حفرۀ خالیِ موجود در لثه، جویدن غذا را برای بیمار دشوار میکند.
در برخی موارد نیز دندان خارجشده در جلوی دهان قرار دارد و کشیدن آن علاوه بر ایجاد اشکال در گاز زدن یا جویدن غذا، در زیبایی ظاهری بیمار نیز تأثیرات نامطلوبی دارد. در چین مواردی دندانپزشک ایمپلنتولوژیست با استفاده از ایمپلنت دندان (یا کاشت دندان)، میتواند به بیمار کمک کند.
در این مقاله به پاسخ سوالات مهمی مانند ایمپلنت دندان چیست و چه انواعی دارد؟ میپردازیم و در این رابطه توضیحات مناسبی را در اختیار شما قرار میدهیم.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یا کاشت دندان، یک روش درمانی است که دندانپزشک ایمپلنتولوژیست در آن ابتدا ریشههای دندان را با پایههای فلزی و پیچشکل جایگزین میکند؛ سپس، محل دندانی را که از لثه خارج شده است را با یک دندان مصنوعی بسیار شبیه به دندان طبیعی، جایگزین میکند.
ایمپلنتولوژیست برای کاشت دندان از یک پیچ که معمولاً از جنس تیتانیوم است، استفاده میکند. این پیچ تیتانیومی مستقیماً در استخوان فک بیمار قرار میگیرد و جایگزین ریشۀ دندانِ از دست رفته میشود.
پس از نصب پایۀ ایمپلنت، استخوان اطراف بهتدریج به این پیچ تیتانیومی جوش میخورد و پایۀ ایمپلنت را محکم در جای خود نگه میدارد. در آخر نیز ایمپلنتولوژیست یک روکش سرامیکی که با رنگ و شکل دندانهای بیمار کاملاً مطابقت دارد روی پایۀ ایمپلنت قرار میدهد.
انجام ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد؟
لازم به ذکر است فرآیند کاشت دندان یا ایمپلنت دندان، اساساً یک فرآیند سه مرحلهای است که با توجه به ترجیحات مراجعهکننده و صلاحدید دندانپزشک ایمپلنتولوژیست میتواند متفاوت باشد. اما معمولاً کل فرآیند 3 تا 8 ماه طول میکشد که در ادامه بهطور مشروح به توضیح این مراحل میپردازیم:
مرحلۀ 1: ارزیابی و آمادهسازی
در این مرحله از کاشت دندان ابتدا لازم است عکسبرداریهای مشخصی مانند رادیوگرافی OPG و اسکن دندانی CBCT انجام شود. دندانپزشک ایمپلنتولوژیست از این عکسبرداریها برای اندازهگیری دقیق میزان استخوان و بررسی فاصلۀ دندان تا عصب و سینوس استفاده میکند. پس از آماده شدن این تصاویر ضروری، جراح دندانپزشک مراحل آمادهسازی (از کشیدن دندان تا پیوند استخوان در صورت نیاز) را انجام میدهد.
مرحلۀ 2: قرار دادن پایۀ ایمپلنت (فیکسچر)
مرحلۀ دوم کاشت دندان در یک جلسۀ کوتاه دندانپزشکی قابل انجام است. در این مرحله، جراح دندانپزشک پایۀ ایمپلنت (فیکسچر یا ریشۀ مصنوعی) را در استخوان قرار میدهد. زمان بهبودی در این مرحله متناسب با شرایط بیمار و محل قرارگرفتن ایمپلنت، 2 الی 4 ماه است که در طول این مدت، آلیاژ تیتانیوم به بافت استخوانی اطراف خود پیوند میخورد.
مرحلۀ 3: قرار دادن پیچ فرمدهندۀ لثه (هیلینگ اباتمنت)
در این مرحله از کاشت دندان، دندانپزشکِ ایمپلنتولوژیست پیچ فرمدهنده یا هیلینگ اباتمنت را به ریشۀ مصنوعی ( یا پایۀ ایمپلنت) متصل میکند. همانطور که از نامش پیداست وظیفۀ هیلینگ اباتمنت، فرم دادن لثه است.
شایان ذکر است این پیچ کمک میکند تا زمانی که تاج روی ایمپلنت قرار میگیرد، فرم لثه بهدرستی شکل گرفته باشد. البته، جراح دندانپزشک میتواند این مرحله را همزمان با مرحلۀ قبل در یک روز انجام دهد و یا در فاصلۀ زمانی حدوداً دو هفته قبل از قالبگیریِ روکشِ ایمپلنت، هیلینگ اباتمنت را در محل مورد نظر قرار بدهد.
مرحلۀ 4: قرار دادن روکش سرامیکی
در مرحلۀ چهارم کاشت دندان، یک روکش سرامیکی بر روی پایۀ ایمپلنت قرار میگیرد. معمولاً این کار در طی دو جلسه و با فاصلۀ زمانی حدود دو هفته انجام میشود. در حقیقت در این مرحله ایمپلنتولوژیست بر اساس اسکن دهان بیمار یا قالبی که از دهان بیمار بهصورت دستی گرفته شده است، مقدمات و مشخصات دندان سرامیکی مورد نظر را آماده و تعیین میکند.
دندانپزشک ایمپلنتولوژیست در این مرحله تمام دقت لازم را بهکار میگیرد تا روکش سرامیکی (دندان جدید) متناسب با اندازه، شکل و رنگ دندانهای طبیعی و فرم دهان بیمار ساخته شود. توجه داشته باشید که روش «قالبگیری از دهان با استفاده از اسکن دهان»، روشی جدید است که در مقایسه با «روش سنتی قالبگیری دستی» وضعیت دندانها را بهشکل دقیقتری نشان میدهد.
آیا ایمپلنت دندان، درد دارد؟
همانطور که میدانید برای انجام روشهای درمانی، دندانپزشک معمولاً از بیحسی موضعی استفاده میکند. بنابراین، بیمار در حین انجام ایمپلنت احساس درد نخواهد داشت. پس از پایان جلسۀ درمان نیز دندانپزشک ایمپلنتولوژیست برای کاهش یا برطرف شدن درد بیمار، داروی مسکن مناسبی را تجویز میکند.
انواع ایمپلنت دندان
قبل از آنکه به معرفی انواع ایمپلنت در ایران بپردازیم بهتر است بدانید در کشور ما برندهای متفاوتی از ایمپلنت وجود دارند و ما در ادامه به معرفی انواع ایمپلنتهای مشهور جهان میپردازیم:
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
ایمپلنت مگاژن کُره (MegaGen)
ایمپلنت برند مگاژن کره که بهطور گسترده در آمریکا و اروپا مورد استفاده قرار میگیرد، یکی از برترین برندهای شناختهشدۀ تولید ایمپلنت در جهان محسوب میشود. یکی از مزیتهای این نوع ایمپلمنت این است که جراح دندانپزشک میتواند بهصورت دیجیتالی آن را در محل مورد نظر قرار بدهد.
ایمپلنت اشترومن SLACTIVE
ایمپلنت اشترومن محصول یک شرکت مشهور سوئیسی است که با سابقۀ طولانی در زمینۀ ساخت ایمپلنتهای دندانی، بسیار شناختهشده است. ایمپلنت اشترومن یکی از بهترین و پیشروترین ایمپلنتها در جهان محسوب میشود. شرکت اشترومن به لحاظ پشتوانۀ علمی و همکاری با مؤسسۀ ITI (که بزرگترین موسسۀ تحقیقاتی در دنیا بهشمار میآید)، از تکنولوژی تولید ایمپلنت منحصربهفردی برخوردار است.
یکی از انواع ایمپلنتهای اشترومن با نام SLACTIVE شناخته میشود. ایمپنت SLACTIVE از این مزیت یرخوردار است که در مدت زمان کوتاهتری به استخوان جوش میخورد. همچنین فلز تیتانیوم این نوع ایمپلنت با ذرات زیرکونیوم، تقویت شده است؛ از این رو برای بیمارانی که از نظر آناتومی فک و دندان و یا از نظر زمان دچار محدودیت هستند، بسیار مناسب است.
ایمپلنت نئودنت Neodent
شرکت نئودنت یکی از شرکتهای زیرمجموعۀ شرکت اشترومن سوئیس است. این شرکت به ساخت ایمپلنتهای دندانی با قیمت مناسبتر و بهروز بودن (دیجیتال ایمپلنتولوژی) در دنیا شهرت دارد.
نتیجهگیری
در این مقاله در مورد کاشت دندان یا ایمپلنت دندان و انواع آن صحبت کردیم. شما نیز در صورت نیاز میتوانید با مراجعه به دندانپزشک ایمپلنتولوژیست متبحر از بهترین و مناسبترین درمان برخوردار شوید. شایان ذکر است انواع ایمپلنتهایی که در این مقاله به آنها اشاره شد با ضریب موفقیت بالا در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمد سعید ساغری مورد استفاده قرار میگیرند.
دکتر محمد سعید ساغری بر اساس طرح درمان درست و مناسب و همچنین متناسب با نیاز، درخواست و بودجۀ شما، ایمپلنت دندان شما را انجام میدهد. توجه داشته باشید: «طرح درمان درست و مناسب، دانش و مهارت جراح دندانپزشک نسبت به علم ایمپلنتولوژی، عوامل تضمینکنندۀ موفقیت ایمپلنت دندان محسوب میشوند.»
مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری