کشیدن دندان به چه دلیل انجام می‌شود و به چه مراقبت‌هایی نیاز دارد؟

دکترمحمدسعیدساغری ایمپلنتولوژيست دندانپزشک جراح دندانپزشک drsagharidds mohammadsaiedsaghari drsagharid dentist

کشیدن دندان (یا خارج کردن دندان) یک شیوۀ درمانی متداول است که با توجه به تشخیص جراح دندانپزشک صورت می‌گیرد. در مواردی جراح دندانپزشک از طریق بررسی رادیوگرافی‌ها، معاینۀ دندان و مشاهدۀ عواملی تشخیص می‌دهد راه‌حلی به‌جز خارج کردن دندان مزبور وجود ندارد. این عوامل عبارتند از:

 

  1. پوسیدگی شدید دندان
  2. شکستگی دندانی که امکان ترمیم آن وجود ندارد
  3. آبسۀ روی لثه یا اطراف دندان
  4. دندان‌های شلوغ و عدم وجود فضای کافی در فک برای درمان ارتودنسی
  5. بیماری لثه (بیماری پریودنتال)
  6. دندان عقلی که دردناک است و یا به دندان کناری آسیب می‌زند

 

در این مقاله اطلاعات ضروری دربارۀ کشیدن دندان را در اختیارتان قرار می‌دهیم.

کشیدن دندان چگونه انجام می‌شود؟

ابتدا دندانپزشک از طریق تزریق بی‌حس‌کنندۀ موضعی، دندان و اطراف آن را بی‌حس می‌کند. بعد از چند دقیقه که بی‌حس‌کننده اثر کرد، اطراف دندان را از لثه جدا می‌کند.

 

پس از آن دندان شل می‌شود و جراح دندانپزشک می‌تواند به‌آرامی آن را خارج می‌کند. شاید در این مرحله کمی احساس درد وجود داشته باشد (که کاملا طبیعی است). اگر این احساس درد ادامه‌دار باشد لازم است بیمار این مسئله را حتماً به دندانپزشک خود اطلاع بدهد.

کشیدن دندان عقل نهفته

درصورتی‌که دندان عقل نهفته دردناک نباشد و مشکلی ایجاد نکند، نیازی به کشیدن آن وجود ندارد. بااین‌حال، در مواردی دندان عقل نهفته یا دندان عقلی که بخشی از آن از لثه بیرون آمده است، مشکلاتی مانند گیر کردن غذا و باکتر‌ی‌ها در اطراف دندان و ایجاد پلاک دندانی را به‌دنبال دارد.

 

پلاک دندانی نیز ممکن است موجب عوارضی همچون پوسیدگی دندان (کریس)، بیماری لثه (جینجیویت)، عفونت بافت نرم اطراف دندان (پری کرونایتیس)، عفونت باکتریایی در گونه، زبان و گلو (سلولیت)، آبسه و توده‌های خوش‌خیم (کیست) ‌شود.

کشیدن دندان عقل در دوران بارداری

اغلب جراحان دندان‌پزشک خارج کردن دندان عقل در دوران بارداری را توصیه نمی‌کنند. بااین‌وجود، در صورت بروز علائمی مانند: احساس درد شدید در ناحیۀ فک و دندان، احتمال عفونت دندان، التهاب لثه و خونریزی لثه، ممکن است در مواردی جراح دندانپزشک تشخیص بدهد برای درمان بیمار دندان عقل دردناک یا عفونی را خارج کند.

 

البته انجام جراحی دندان در دوران بارداری مشکلی ایجاد نمی‌کند اما برای انجام رادیوگرافی باید اقدامات خاصی صورت بگیرند. شایان ‌ذکر است، در صورت الزام به کشیدن دندان عقل در دوران بارداری، بهتر است این کار در سه ماهۀ اول بارادری انجام نشود؛ زیرا ممکن است جراحی دندان عقل در سه ماهۀ اول بارداری بر روند رشد جنین تأثیرات نامطلوبی به‌جا بگذارد.

جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید

مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان

پس از خارج کردن دندان لازم است مراقبت‌های خاصی را انجام بدهید:

مراقبت‌های ضروری در 24 ساعت اول

  1. در ساعات ابتدایی جراحی دندان، برای جلوگیری از ادامۀ خونریزی لثه سر خود را بالا نگه دارید.
  2. گاز استریلی که روی محل کشیدگی دندان قرار داده شده است را تا یک‌ساعت با فشار فک مجاور محکم در محل مزبور نگه‌ دارید.
  3. از تف کردن آب دهان خودداری کنید.
  4. در فواصل زمانی معین (به مدت 20 دقیقه و حداقل سه بار در طول 24 ساعت اول) پک یخی را که در اختیارتان قرار می‌گیرد در ناحیۀ مزبور روی صورت خود قرار دهید.
  5. داروهای تجویزشده را حتماً در زمان‌های مقرر استفاده کنید.
  6. تا زمان بهبود زخم لثه از خوردن خوراکی‌های سفت، داغ و ترش خودداری نمایید.
  7. تا زمان بهبود زخم لثه به‌طور منظم از سرم شستشوی دهان استفاده کنید.
  8. وجود خونابه امری طبیعی است. بااین‌حال، در صورت بروز خونریزی، گاز استریل تمیزی را روی محل مزبور قرار بدهید و با فک مجاور روی آن فشار دهید و حدود 20 دقیقه در همین حالت نگه‌دارید.

مراقبت‌های کلی

  1. تا 7 روز (یک هفته) برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید.
  2. تا زمان بهبود زخم لثه از استعمال دخانیات و نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید.
  3. تا زمان بهبود زخم لثه از ورزش کردن و انجام حرکات سنگین فیزیکی اجتناب نمایید.

  4. در صورت وجود بخیه پس از کشیدن دندان، در زمان تعیین‌شده به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید.
دکترمحمدسعیدساغری ایمپلنتولوژيست دندانپزشک جراح دندانپزشک drsagharidds mohammadsaiedsaghari drsagharid dentist

کشیدن دندان عقل با کشیدن سایر دندان‌ها چه فرقی دارد؟

در مواردی برخلاف سایر دندان‌ها، بدون وجود شکستگی یا پوسیدگی در دندان عقل، جراح دندانپزشک به‌دلایلی تشخیص می‌دهد لازم است دندان عقل بیمار کشیده شود؛ زیرا وجود دندان عقل به فک بیمار فشار وارد می‌کند و دردناک است و یا موجب پوسیدگی دندان‌ مجاور می‌شود.

بهبودی پس از کشیدن دندان

غالب افراد پس از یک روز می‌توانند به روال عادی زندگی خود بازگردند. بااین‌وجود، اگر یک بیمار فرآیند دشواری را حین جراحی دندان سپری کرده باشد، ممکن است این مدت به چند روز برسد که جای نگرانی نیست.

 

برخی افراد نیز تا سه روز پس از کشیدن دندان، درد زیادی را احساس می‌کنند که پس از یک هفته تا 10 روز برطرف می‌شود. (در صورت نیاز شما می‌توانید برای اطمینان از عدم وجود عفونت در لثه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.)

عوارض جانبی کشیدن دندان

پس از خارج کردن دندان ممکن است در محل مزبور التهاب و تورم ایجاد شود. شما می‌توانید برای کاهش تورم از پک یخ استفاده کنید و در صورت بروز تورم غیرعادی به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک از طریق تجویز داروهای ضدالتهابِ مناسب، به کنترل و بهبود روند درمان شما کمک می‌کند.

نتیجه‌گیری

در این مقاله مطالب ضروری مرتبط با کشیدن دندان یا خارج کردن دندان را بیان کردیم اما به خاطر داشته باشید هر دندان دردناک یا آسیب‌دیده‌ای نیاز به کشیدن ندارد. لازم است برای تشخیص این امر حتماً به کلینیک دندانپزشکی و یک جراح دندانپزشک مراجعه کنید. جراح دندانپزشک پس از انجام بررسی‌های لازم بهترین شیوۀ درمان را برای شما در نظر می‌گیرد.

مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری