روکش ایمپلنت چیست و چه انواعی دارد؟
در حقیقت، روکش ایمپلنت به بخش نمایان ایمپلنت اطلاق میشود. این روکش که نمایی مشابه دندان طبیعی بیمار دارد، پس از انجام مراحل مقدماتی فرآیند ایمپلنت (در آخرین مرحله)، توسط دندانپزشک ایمپلنتولوژیست بر روی پایۀ ایجادشده قرار داده میشود.
به بیان دقیقتر، روکش ایمپلنت نوعی پروتز دندانی است که نقشی شبیه تاج دندان را ایفا میکند. لازم به ذکر است روکش همان بخشی است که به کمک رابطی به نام «اَباتمنت» بر روی پایۀ ایمپلنت قرار میگیرد و زیبایی و اعتماد به نفس را برای بیمار به ارمغان میآورد. این روکشها انواع مختلفی دارند که در این مقاله به ارائۀ توضیحات کاملی دربارۀ آنها میپردازیم:
انواع روکش ایمپلنت بر اساس نحوۀ نصب
این پروتز دندانی بر اساس نحوۀ اتصال به دو نوع «روکش چسبی» و «روکش پیچی» تقسیم میشود. بنابراین، ایمپلنتولوژیست روکش ایمپلنت چسبی را بهوسیلۀ چسب مخصوصی در محل مورد نظر میچسباند؛ در حالی که روکش ایمپلنت پیچی را با کمک پیچ بر روی پایه محکم میکند.
اگرچه نوع پیچی (نسبت به نوع چسبی) در حفظ سلامت پایۀ ایمپلنت مؤثرتر است اما از نظر زیباییشناختی در اولویت پایینتری قرار میگیرد.
جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید
انواع روکش ایمپلنت بر اساس مادۀ سازنده
این نوع پروتز دندانی انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
روکش ایمپلنت زیرکونیا
روکش ایمپلنت زیرکونیا از دو نظر «زیباییشناسی و استحکام» هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک ایمپلنتولوژیست مطلوب است. مواد این نوع روکش سفید است و در چندین تُناژ رنگی (روشن یا کمی تیرهتر) وجود دارد، اما از شفافیت طبیعی دندانهای انسان برخوردار نیست.
بههمین علت، در صورت استفاده از روکش زیرکونیا برای دندانهای جلو، مواد با یک نسخۀ شفافتر از زیرکونیا مجدداً روکش میشوند تا ظاهر طبیعیتری در دندانها ایجاد کند.
روکش ایمپلنت پرسلن ذوب شده به فلز (PFM)
روکش PFM در عین حال که از توان تماس با خوراکیهای سفت در طولانی مدت برخوردار است، ظاهری طبیعی دارد. همانطور که از نام آن پیداست، این تاجها با پایۀ آلیاژی فلزی، با فلزاتی مانند طلا، کبالت، نیکل و تیتانیوم ساخته میشود که به آن قدرت بالایی میدهد.
گاهی ممکن است پایه فلزی در خط لثۀ فرد نمایان شود و ظاهری بد در ظاهر دهان بیمار ایجاد کند به همین دلیل معمولاً دندانپزشک ایمپلنتولوژیست از این نوع پروتز در دندانهای جلو استفاده نمیکند.
روکش ایمپلنت ایمکس
روکش ایمپلنت ایمکس از شیشۀ سرامیکی ساخته میشود که ضمن برخورداری از استحکام خوب، ظاهری بسیار نزدیک به دندانهای طبیعی دارد. شایان ذکر است که دوام این روکشها نسبت به روکش زیرکونیا تا حدودی کمتر است و در نواحی خط لبخند مورد استفاده قرار میگیرد.
روکش ایمپلنت طلا
روکش ایمپلنت طلا که معمولاً ترکیبی از طلا و فلزات دیگر است، به روکش استحکام میبخشد و دندان را از خطر شکستن و فرسایش زودهنگام محافظت میکند.
این نوع روکش به سبب برخورداری از جلای بالا، عمر طولانیتری دارد؛ زیرا بهراحتی میتوان آن را تمیز کرد. البته طلا بهدلیل ظاهر غیرطبیعی که در دندان ایجاد میکند معمولاً برای روکش دندانهای جلو انتخاب نمیشود.
روکش ایمپلنت چقدر زمان میبرد؟
همانطور که پیشتر گفته شد، دندانپزشک ایمپلنتولوژیست روکش ایمپلنت را در آخرین مرحلۀ فرآیند درمان در محل مورد نظر قرار میدهد؛ زیرا پایۀ ایمپلنت برای بهبود و جوش خوردن به استخوان، به زمان کافی نیاز دارد. بنابراین، تکمیل فرآیند ایمپلنت گاهی تا چند ماه زمان میبرد. دندانپزشک پس از جوش خوردن پایه، قطعهای به نام اباتمنت را روی پایه قرار میدهد تا دندان برای مرحلۀ بعدی و قرار دادن روکش آماده شود.
در این فاصله لازم است بیمار حداقل دو جلسه بعد از عمل قرار دادن پایه و قبل از قرار دادن روکش دائمی به مطب مراجعه کند. در طول این بازدیدها، دندانپزشک روند بهبود لثه و استخوان را بررسی میکند. پس از اینکه محل ایمپلنت طی 2 تا 6 ماه بهبود یافت و ایمپلنت بهخوبی به استخوان جوش خورد، جراح دندانپزشک روکش دائمی را روی ایمپلنت قرار میدهد.
جمعبندی
ایمپلنت یکی از معجزات دندانپزشکی است که میتواند جای خالی دندانهای از دست رفته یا آسیب دیده را پر کند و زیبایی و کارآیی طببیعی را به دندانها بازگرداند. همانطور که در این مقاله اشاره کردیم، روکش ایمپلنت انواع مختلفی دارد که بسته به ترجیح بیمار، موقعیت دندانها و نظر تخصصی دندانپزشک ایمپلنتولوژیست یکی از آنها انتخاب میشود. شما میتوانید در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمد سعید ساغری به خدمات تخصصی دندانپزشکی بهویژه ایمپلنت دندان دسترسی داشته باشید.