درمان ریشۀ دندان چیست و به چه صورت انجام میشود؟
درمان ریشۀ دندان یکی از روشهایی است که جراح دندانپزشک برای حفظ دندان بیمار و یا برطرف شدن درد دندان بهکار میگیرد. در مواردی فرد بیمار با علائم دردناک ناشی از ورود باکتری به پالپ دندان (بافت نرم داخل دندان) به دندانپزشک مراجعه میکند. در چنین شرایطی جراح دنداپزشک برداشتن عفونت دندانی و درمان ریشۀ دندان را در اولویت فرآیند درمان قرار میدهد.
چه زمانی نیاز است ریشۀ دندان عفونی درمان شود؟
بعضی علائم نشان از عفونت دندان دارند و به معنای این هستند که درمان ریشۀ دندان، ضرورت دارد. به بیان دیگر، زمانی که حفرهای روی دندان ایجاد شود و برای مدت طولانی درمان نشود، باکتریهای دهان به پالپ داخل دندان حمله میکنند. علائمی که نشان از ضرورت درمان ریشۀ دندان دارند عبارتند از:
دندان درد مداوم
مشکلات زیادی وجود دارند که خود را با درد دندان نشان میدهند. بنابراین، برای تشخیص درست مشکل ایجادشده و دریافت درمان مناسب، لازم است به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
حساسیت به گرما و سرما
گاهی هنگام خوردن یا نوشیدن هر خوراکی گرم یا سرد، بیمار چند ثانیه احساس درد را تجربه میکند؛ ممکن است این حالت ناشی از وجود عفونت در دندان باشد.
لثههای متورم
مشکل لثههای پف کرده، متورم یا حساس میتوانند بهدلیل عفونی بودن دندان باشد.
جوش روی لثه
جوش روی لثه (یا چرک جمعشده در دهان) که قابلیت خارج شدن را ندارد، یکی دیگر از نشانههای ضرورت درمان ریشۀ دندان است.
تغییر رنگ دندان
شایان توجه است که عفونی شدن پالپ دندان میتواند باعث تیره شدن دندان شود. این تغییر رنگ نشان میدهد خونرسانی به دندان ضعیف است. در چنین شرایطی لازم است درمان ریشه انجام شود.
درد هنگام اعمال فشار
گاهی ممکن است بیمار هنگام غذا خوردن یا لمس دندان خود احساس درد کند. این احساس درد میتواند یکی از نشانههای آسیب به پالپ (بافت نرم دندان) دندان باشد.
دندان ترکخورده
اگر دندانی در اثر فعالیتهای مختلف مانند آسیب ناشی از تصادف یا گاز گرفتن خوراکیها یا تنقلات سفت، ترک بخورد. در این صورت باکتریها میتوانند به پالپ دندان نفوذ کنند و موجب عفونت دندان شوند.
آمادگی لازم برای درمان ریشۀ دندان
قبل از شروع درمان ریشۀ دندان بهتر است ابتدا با دندانپزشک خود مشورت کنید و راهنماییهای لازم را دریافت کنید. در ادامه میتوانید با برخی از مراقبتهای اولیه آشنا شوید:
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
داروهای خود را طبق دستور دندانپزشک مصرف کنید
ممکن است چند روز قبل از شروع درمان ریشۀ دندان، جراح دندانپزشک برای بیمار آنتی بیوتیک یا داروهای ضد التهابی تجویز کند، به خصوص اگر عفونت ریشۀ دندان زیاد باشد. لازم است این داروها در زمانهای معین و طبق دستور دندانپزشک مصرف شوند.
درمان ریشۀ دندان چقدر طول میکشد؟
متناسب با میزان عفونت دندان، درمان ریشه ممکن است در یک یا دو جلسۀ 30 تا 60 دقیقهای انجام شود. اگر دندان بیمار جزو دندانهای بزرگ و دارای چند ریشه باشد، ممکن است این زمان تا یک ساعت و نیم به طول بکشد.
درمان ریشۀ دندان به چه صورت انجام میشود؟
قبل از شروع درمان ریشۀ دندان عفونی، دندانپزشک با استفاده از رادیوگرافیهای دندان آسیبدیده، میزان آسیب را تعیین میکند و تشخیص میدهد که آیا درمان ریشه گزینۀ مناسبی است یا نه.
در صورت عفونی بودن دندان، درمان ریشۀ دندان در طی این مراحل انجام میشود:
- بیحسی موضعی: مانند اکثر درمانهای دندانپزشکی، ابتدا دندانپزشک از بیحسی موضعی برای بیحس کردن دندان عفونی و لثههای اطراف استفاده میکند.
- برداشتن پوسیدگی یا بخش شکستۀ دندان برای دسترسی به پالپ: سپس یک سوراخ کوچک در تاج دندان ایجاد میکند تا به پالپ (بافت نرم دندان) دسترسی پیدا کند.
- تخلیۀ پالپ با ابزارهای مخصوص: پس از آن، با استفاده از ابزارهای کوچک دندانپزشکی، اعصاب، عروق خونی و بافتهای داخل دندان بیمار را برمیدارد.
- شکل دادن به کانالها: جراج دندانپزشک پس از برداشتن پالپ، محفظۀ پالپ و کانالهای ریشه را تمیز و ضد عفونی میکند و به آنها شکل میدهد.
- پر کردن کانالها: دندانپزشک در این مرحله کانالهای دندانی را با مواد مخصوص پر میکند.
- ترمیم تاج دندان: در مرحلۀ بعد، جراح دندانپزشک از یک پرکنندۀ موقت دندان استفاده میکند و سوراخ دندان را میبندند تا از ورود مجدد باکتریها جلوگیری کند.
در آخر نیز برای محافظت از دندان درمانشده ممکن است دندانپزشک انجام روکش را توصیه کند.
آیا درمان ریشۀ دندان درد دارد؟
بسیاری از مردم از درد پس از درمان ریشه دندان ترس دارند؛ در صورتی که عامل درد همان پالپهای عفونی هستند که در طول درمان ریشه برداشته میشوند. بنابراین، درد دندان در اکثر افراد بلافاصله پس از درمان تسکین پیدا میکند.
جمع بندی
انجام درمان ریشۀ دندان یک درمان ضروری است و عدم رسیدگی به آن موجب عوارض جبران ناپذیری مانند از دست دادن دندان میشود. بنابراین، بهتر است در صورت مواجه شدن با هر کدام از علائمی که ذکر شد، به دندانپزشک خود مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.