درد دندان پس از انجام اعمال دندانپزشکی به چه دلایلی رخ می‌دهد؟

دکترمحمدسعیدساغری ایمپلنتولوژيست دندانپزشک جراح دندانپزشک drsagharidds mohammadsaiedsaghari drsagharid dentist

درد دندان پس از انجام اعمال دندانپزشکی مانند «عصب‌کشی دندان، پرکردن دندان و یا کشیدن دندان»، یک عارضۀ طبیعی محسوب می‌شود. بااین‌وجود، در مواردی درد دندان از حالت عادی فراتر می‌رود و بیمار با درد غیرطبیعی مواجه می‌شود. در این مقاله به این موضوع به شکل جامع‌تری می‌پردازیم:

دلیل درد دندان بعد از عصب‌کشی

در مواردی جراح دندانپزشک درمان عصب‌کشی (روت‌کانال‌تراپی یا درمان ریشه) را برای بیمار در نظر می‌گیرد که این موارد عبارتند از:

 

  1. دندان دچار پوسیدگی عمیق شده باشد
  2. در پی این پوسیدگی، دندان عفونت کرده باشد
  3. در اثر ضربه، بافت نرم دندان آسیب دیده باشد

 

در طی این فرآیند، دندانپزشک بخش داخلی و نرم دندان که «پالپ» نامیده می‌شود را از داخل دندان آسیب‌دیده خارج می‌کند و بدین‌ترتیب منشأ درد از بین می‌رود. شایان ذکر است، اگرچه عصب‌کشی یا درمان ریشه روش متداولی برای از بین بردن درد دندان است اما بعد از آن نیز ممکن است بیمار به دلایل زیر، دردی غیرطبیعی را تجربه ‌کند:

 

عفونت

 

گاهی ادامه یافتن روند درد بعد از درمان ریشه، ممکن است مربوط به باقی ماندن بافت عفونی و عفونت دندان باشد. در این صورت با تشخیص دندانپزشک برای بیمار داروی آنتی‌بیوتیک مناسب تجویز می‌شود.

 

پرکردگی‌های خیلی بزرگ

 

در عمل عصب‌کشی، دندانپزشک پس از خارج کردن پالپ، فضای خالی را با مواد خاصی پر می‌کند؛ اما ممکن است این مواد پرکننده، بالاتر و بیشتر از سطح طبیعی دندان باشد. این حالت موجب می‌شود بیمار پس از هر گاز گرفتن یا هنگام جویدن، احساس داشته باشد. در چنین مواردی لازم است برای برطرف شدن این مشکل، بیمار مجدداً به دندانپزشک خود مراجعه کند.

 

عصب‌کشی ناقص

 

برخی از دندان‌ها، به‌ویژه دندان‌های آسیاب، می‌توانند چندین عصب داشته باشند که برای از بین بردن درد لازم است هنگام عصب‌کشی تمامی آن‌ها برداشته شوند. اما گاهی یافتن این عصب‌ها دشوار است و این احتمال وجود دارد که به‌اشتباه در طی عمل درمان ریشه، به‌طور کامل خارج نشوند.

 

در این حالت، بیمار با درد دندان پس از عصب‌کشی ناقص مواجه می‌شود و یا حسایت دندان به گرما و سرما را تجربه ‌می‌کند.

برای برطرف شدن این عوارض، ممکن است دندانپزشک تشخیص بدهد که به روت‌کانال‌تراپی مجدد نیاز است.

 

آسیب به بافت اطراف

 

همچنین ممکن است در طول روت‌کانال‌تراپی یا عصب‌کشی، باکتری‌ها به‌طور تصادفی در بافت اطراف تزریق شوند و ایجاد درد کنند. به بیان دیگر، اگر مواد پرکنندۀ کانال دندان از نوک ریشه عبور کند، یا اگر ابزار مورد استفاده برای درمان دندان (فایل) به بافت زیر دندان آسیب برساند، احساس درد رخ خواهد داد که با بهبود بافت، از بین می‌رود.

دکترمحمدسعیدساغری ایمپلنتولوژيست دندانپزشک جراح دندانپزشک drsagharidds mohammadsaiedsaghari drsagharid dentist

دليل درد دندان بعد از پر كردن

برخی از دلایل احتمالی درد دندان بعد از پر کردن دندان عبارتنداز:

 

عصب ملتهب یا تحریک‌شده

 

در مواردی که پوسیدگی دندان بسیار عمیق است، جراح دندانپزشک با برداشتن پوسیدگی به بافت عصب دندان نزدیک می‌شود. در صورتی که عصب آسیب ندیده باشد، دندانپزشک تلاش می‌کند ابتدا با مواد مخصوص روی عصب دندان یک لایۀ حفاظتی ایجاد کند و سپس تاج دندان را پر کند.

 

در چنین مواردی ممکن است تا مدتی احساس حساسیت (به گرما و سرما) یا احساس درد وجود داشته باشد. این احساس حساسیت به‌مرور زمان برطرف می‌شود اما اگر این روند ادامه پیدا کرد، لازم است بیمار به دنداپزشک خود مراجعه کند.

 

تماس‌های پیش‌رَس (یا بلند بودن دندان پس از پر کردن)

 

پس از ترمیم دندان، ممکن است در برخی نقاط سطح مواد پرکردگیِ دندان از حالت طبیعی کمی بلندتر باشد. در نتیجه، فرد در حین گاز گرفتن یا روی هم قرار دادن دندان‌ها، احساس درد را تجربه می‌کند. در این صورت، دندانپزشک می‌تواند از طریق از بین بردن این نقاط، سطح ارتفاع دندان را تنظیم کند. با تنظیم شدن سطح بلندی دندان، این درد برطرف می‌شود.

 

گاهی درد غیرطبیعی که بعد از پر کردن دندان به سراغ بیمار می‌آید به هنگام گاز گرفتن خوراکی‌ها شدت می‌گیرد. در اغلب موارد این احساس درد در طی چند هفته برطرف می‌شود.

جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید

دلیل درد دندان بعد از کشیدن

وقتی بیمار با درد شدید دندان به دندانپزشک مراجعه کند و دندانپزشک تشخیص بدهد که دندان مزبور قابل نگهداری نیست، آن را می‌کشد. اما پس از کشیدن دندان دلایل دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند موجب درد غیرطبیعی دندان شوند که عبارتند از:

درد دندان به‌دلیل خشکی حفره

پس از خارج کردن دندان، در بافت لثه لخته‌ای ایجاد می‌شود و فضای حفرۀ خالی را پر می‌کند. اگر این لختۀ خون تشکیل نشود و یا از جای خود خارج شود، بیمار درد شدیدی را تجربه می‌کند. در صورت بروز این مشکل لازم است بیمار به دندانپزشک خود مراجعه کند. دندانپزشک می‌تواند از طریق قرار دادن پانسمان مُسکّن به روند بهبود زخم لثه، کمک کند.

البته در صورتی که بیمار مراقبت‌های ضروری پس از کشیدن دندان را رعایت کند، با این عارضه مواجه نخواهد شد. مراقبت‌هایی مانند:

  • عدم استفاده از نی برای نوشیدن تا یک هفته، عدم استفاده از سیگار و مشروبات الکلی، عدم استفاده از غذا و خوراکی‌های سفت، داغ و ترش و خودداری از انجام فعالیت‌های شدید فیزیکی.

درد دندان به‌دلیل علائم عفونت

گاهی ممکن است درد دندان با تب، تورم و خونریزی مداوم همراه باشد که نشان‌دهندۀ عفونت است. در حقیقت اگر دندانی قبل از کشیدن چرک‌آلود شده باشد، احتمال بروز عفونت پس از کشیدن دندان ببیشتر می‌شود که معمولاً جراح دندانپزشک با تجویز آنتی بیوتیک می‌تواند از این عارضه جلوگیری نماید.

 

درد دندان به ‌دلیل درگیر شدن حفره های سینوسی

در مواردی نادر نیز ممکن است به غشایی که بین دندان‌ها و سینوس‌ها (که بالای دندان‌های آسیاب فک بالا قرار دارند) آسیب وارد شود و ایجاد درد نماید.

جمع بندی

در این محتوا به دلایل درد دندان پس از اعمال دندانپزشکی مانند: عصب‌کشی (روت‌کانال‌تراپی یا درمان ریشه)، پرکردن و کشیدن دندان پرداختیم. در صورت بروز درد دندان غیرطبیعی لازم است بیمار مجدداً به دندانپزشک خود مراجعه کند. شایان توجه است که دنداپزشک با استفاده از روش‌های ترمیمی یا تکمیلی، کمک می‌کند روند بهبود بیماری به‌درستی طی شود.

مشاهده مقالات بیشتر کلینیک دکتر محمد سعید ساغری