تفاوت جرمگیری دندان و بلیچینگ دندان چیست؟
جرمگیری دندان و بلیچینگ دندان روشهایی هستند که دندانپزشک برای تمیز کردن دندانها بهصورت عمیق، بهکار میگیرد. همچنین، روش جرمگیری از جنبۀ درمانی نیز برخوردار است. گاهی این دو شیوۀ پاکسازی دندان با راهکارهای «روشن کردن یا سفید کردن دندان» اشتباه گرفته میشوند. در این مقاله بهطور کامل به روشهای جرمگیری دندان و بلیچینگ دندان میپردازیم و تفاوت آنها را بیان میکنیم:
جرم گیری دندان چیست؟
معمولاً در صورت تجمع بیشاز اندازۀ پلاکهای دندانی (و بهمنظور جلوگیری از پیشرفت آن و در نتیجه، بروز بیماریهای لثه)، دندانپزشک از روش جرمگیری دندان استفاده میکند. در این روش، دندانپزشک با استفاده از ابزارهای مخصوص دندانپزشکی، پلاکها را از امتداد و زیر خط لثه برمیدارد و به بهبود وضعیت دندانها و لثه کمک میکند.
شایان توجه است، زمانی پلاکها تجمع میکنند که بهداشت دهان و دندان از طریق «مسواک زدن بهطور منظم» و «استفاده از نخ دندان»، بهخوبی صورت نگیرد.
جرمگیری دندان چگونه است؟
شایان ذکر است، پیشتر جرمگیری دندان با قلمهای مخصوص و بهصورت دستی انجام میشد. این شیوه تا حدی میتوانست آسیبهایی را با خود بههمراه داشته باشد. اما در حال حاضر دستگاههای جرمگیری مخصوصی وجود دارند که با امواج اولتراسونیک کار میکنند. دستگاه جرمگیری اولتراسونیک امواجی ایجاد میکند و از طریق متزلزل کردن جرم، آنها را از بین میبرد.
هر چند وقت یکبار باید جرمگیری دندان انجام شود؟
بهتر است هر 6 ماه یک بار جرمگیری دندان انجام شود؛ زیرا عدم انجام آن میتواند موجب التهاب شدید لثه شود. این التهاب لثه ناشی از قرار گرفتن جرم در زیر لثه است که در ظاهر دیده نمیشود.
یکی از باورهای رایج اشتباه این است که جرمگیری برای حفظ سلامت دندانها انجام میگیرد؛ در صورتی که این عمل اساساً برای سلامت لثه ضروری است و در نتیجه در سلامت دندان نیز نقش به سزایی ایفا میکند. به بیان دیگر، عدم انجام منظم جرمگیری ممکن است موجب لقی دندان و در نهایت از دست دادن آن شود.
آیا جرمگیری درد دارد؟
معمولاً جرمگیری دندان بدون بیحسی و انجام میشود اما چندان دردناک نیست. گاهی ممکن است جرمگیری زیرلثهای باشد و درد خفیفی بههمراه داشته باشد؛ در این صورت دندانپزشک میتواند جرمگیری را با استفاده از بیحسی انجام دهد.
آیا جرمگیری دندان ضرر دارد؟
باور رایج اشتباهی دیگری که در مورد جرمگیری دندان وجود دارد آن است که این کار ضروری نیست و انجام آن موجب آسیب به لثه میشود. در صورتی که عدم جرمگیری دندان میتواند موجب پیشرفت بیماری لثه شود؛ عفونتهای شدید استخوان و لثه را نیز با خود بههمراه داشته باشد. در نتیجه، ادامۀ این روند باعث از دست رفتن دندانها میشود.
اما جرمگیری دندان ممکن است عوارض نادر زیر را بهدنبال داشته باشد:
- درد دندان
- حساسیت به گرما و سرما
- خونریزی و تورم
توجه به این نکته مهم است: اگرچه این عوارض ممکن است رخ دهند، اما بسیاری از آنها موقتی هستند که فقط ظرف چند روز بهبود مییابند.
بليچينگ دندان چيست؟
همانطور که در مقدمه اشاره شد، بلیچینگ دندان یکی از راهکارهای سفید کردن دندان برای روشن کردن رنگ تیرۀ آن است که بهدلیل مصرف شدید چای، قهوه و سیگار در طول زمان ایجاد شده است. در حقیقت، بلیچینگ یک شیوۀ درمان زیبایی است که دندانپزشک با استفاده از ژلهای سفیدکنندۀ دندان برای بیمار انجام میدهد. این شیوۀ درمانی میتواند کیفیت زندگی فرد را بهبود دهد.
بلیچینگ دندان چگونه انجام میشود؟
دو راهکار متفاوت برای سفید کردن دندان به وسیلهی بلیچینگ وجود دارد که بهترین نتیجه زمانی حاصل میشود که هر دو راهکار با یکدیگر و به صورت مکمل صورت بگیرند. در ادامه به تفضیل این دو راهکار را توضیح میدهیم:
- بلیچینگ در داخل مطب: مادۀ اصلی در این روش «هیدروژن پراکساید» است که با توجه به روش دندانپزشک میتواند با نور یا بدون نور فعال شود. گاهی نیز میتوان از هر دو، در دو فاز متفاوت و در جلسات جدا از هم استفاده کرد تا از حساسیت بیشازحد دندانها جلوگیری شود.
- بلیچینگ در خانه: در این روش یک قالبگیری ساده از دندان انجام میشود و پس از ساخت تری بلیچینگ شفاف، به همراه مادۀ مناسب، به مراجعهکننده تحویل داده میشود. از آنجاکه نوع برند، درصد ماده و نتیجۀ دلخواه فرد و مدت زمان نگهداری آن بر روی دندانها متفاوت است، دندانپزشک شیوۀ صحیح استفاده از آن را به هر بیمار آموزش میدهد.
جهت مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید
بعد از بلیچینگ چه نکاتی را باید رعایت کنید؟
قبل از آن که به مراقبتهای بعد از بلیچینگ بپردازیم، ذکر این نکته مهم است که تا 12 ساعت بعد از بلیچینگ وجود حساسیت در دندانها کاملاً طبیعی است؛ زیرا یک سری مواد معدنی از دندانها خارج شدهاند که بهمرور زمان و با استفادۀ کافی از لبنیات به بافت آن برمیگردد. در ادامه به نکات مهم مراقبتی میپردازیم:
- در 24 ساعت اول بعد از بلیچینگ بهشدت از دندانهای خود مراقبت کنید؛ زیرا در این دوره قدرت رنگپذیری دندان بسیار افزایش مییابد.
- تا 72 ساعت بعد از بلیچینگ از خوراکیهای رنگدانهدار (مانند چای، قهوه، آب پرتقال،… ) استفاده نکنید.
- پس از انجام بلیچینگ، از خمیر دندان ضدحساسیت استفاده کنید.
- خمیردندان را به میزان 5 تا 6 دقیقه روی دندانها نگهدارید تا مواد را جذب کند.
- سیگار و قلیان نیز مواد رنگدانهدار هستند که باید استفاده از آنها را به حداقل برسانید.
- در حین مسواک زدن علاوه بر دندانها روی زبان را نیز مسواک بکشید و شستشو دهید تا رنگدانهها از زبان به روی دندانها منتقل نشوند.
- لازم است یک هفته بین دو جلسۀ بلیچینگ فاصله وجود داشته باشد تا حساسیت دندانها به حداقل رسیده باشد.
آیا بلیچینگ برگشتپذیر است؟
بله. شایان توجه است که بلیچینگ بهمرور زمان تأثیر خود را از دست میدهد و به رژیم غذایی فرد و نحوۀ نگهداری دندانها بستگی دارد. همچنین بلیچینگ زمانی بهترین تأثیر را دارد که هر دو راهکار (بلیچینگ در مطب و بلیچینگ در خانه) با هم مورد استفاده قرار بگیرند.
نتیجهگیری
با توجه به تعریف جرمگیری دندان و بلیچینگ دندان، هر دو روش میتوانند ظاهر دندان را بهبود دهند اما جرمگیری یک روش درمانی است که انجام آن ضرورت دارد و دندان را روشن نمیکند. به بیان دیگر، جرمگیری تنها بافت دندان را به رنگ طبیعی خود برمیگرداند.
در صورتی که بلیچینگ با هدف زیبایی انجام میشود و میتواند دندان را از رنگ اولیۀ آن سفیدتر کند. بدینترتیب، اگر بهدنبال بلیچینگ دندان خود هستید در ابتدا لازم است دندانپزشک دندانهای شما را جرمگیری کند و سپس فرآیند بلیچینگ انجام شود. شما میتوانید در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمد سعید ساغری به بهترین شکل به خدمات دنداپزشکی از جمله جرمگیری و بلچینگ دسترسی داشته باشید.